Omskärelse av hiv-smittade män hjälpte inte kvinnor
Hiv-smittade män minskar inte risken att smitta sina kvinnliga partners genom omskärelse. Det är en ny studie som genomförts i Uganda där forskare har undersökt om omskärelse minskar risken att viruset sprids från hiv-positiva män till deras kvinnliga partners. Tidigare forskning har visat att omskärelse av hiv-negativa män minskar risken att de senare blir smittade. Och med anledning av detta ingår nu omskärelse som en del i världshälsoorganisationen WHO:s program att minska spridningen av hiv.
I den nya studien som genomfördes i Uganda medverkade totalt 922 män, varav 474 lottades till att omskurna direkt medan övriga fick vänta i två år på att bli omskurna. De manliga deltagarna fick information om hur deras sår från omskärelsen skulle skötas och att de skulle avstå från sex innan såret var läkt. Männens kvinnor fick motsvarande information och de uppmanades också att gå på kontinuerliga kontroller för att följa eventuell smittspridning.
Men studien visade inte det forskarna hade hoppats på. Studien fick nämligen stoppas i förtid när det stod klart att man inte såg någon minskad smittspridning från de omskurna männen, utan det var snarare tvärtom. När man beslutade att stoppa studien hade 18 procent av hiv-negativa kvinnor i gruppen, som hade omskurna partners, blivit smittade, jämfört med 12 procent i kontrollgruppen. Forskarna bakom studien, som bland annat är verksamma vid John Hopkins School of Public Health i Baltimore, USA, samt vid Rakai Health Sciences Program i Kalisizo, Uganda, ser resultatet som en besvikelse men samtidigt avråder de inte från att neka hiv-positiva män omskärelse, bland annat för att det skulle kunna leda till en stigmatisering och att männen istället skulle söka omskärelse under mindre säkra omständigheter.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Gå utbildning om testosteronbrist (gratis): Lär dig mer om symtom, behandling & orsak, samt delta i en enkätundersökning
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu