Mykoplasma i underlivet – 4 av 10 fall går inte att behandla
Det blir allt svårare att behandla könssjukdomen mycoplasma genitalium eftersom bakterien som orsakar infektionen har blivit mer resistent mot antibiotika. Resistensnivån i Sverige ligger på 10-20 procent och siffran verkar stiga, rapporterar Sveriges Radio.
– Vi ser definitivt stigande andel resistens av mycoplasma genitalium-fallen som påvisas i Sverige, säger docent Björn Herrmann som forskar på könssjukdomar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, till Sveriges Radio.
Svenska studier visar att resistensnivån idag ligger mellan 10 och 20 procent.
– Tittar man sedan i omvärlden så är det betydligt högre och det beror på att vi haft en bra antibiotikapolicy i Sverige. I Danmark till exempel så finns en studie där man har en resistensnivå på 38 procent. Och i England så ligger nivån också någonstans kring 40 procent och det gör den i flera europeiska länder, säger Björn Herrmann.
Nu menar han att en liknande trend syns i Sverige.
Frågetecken kring skadligheten av mykoplasma i underlivet
Mycoplasma genitalium (MG) ger liknande symtom som klamydia, såsom sveda vid vattenkastning och flytningar ur slidan eller urinröret. Men vissa har MG utan symtom. Sjukdomen kan även leda till inflammation i livmoderhals och äggledare eller urinvägsinfektion.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Läs mer om mykoplasma i underlivet här >>
Samtidigt menar Björn Herrmann att infektion i de flesta fall inte leder till komplikationer. Den främsta farhåga är att tappa kontrollen över smittan.
FRÅGA EXPERTEN: Barnmorskan svarar på dina frågor om gynhälsa. Ställ frågan här!
Med anledning av det allvarliga läget kring mycoplasma genitalium i Storbritannien går nu hälsoorganisationen BASHH ut med en varning till invånarna. De har även tagit fram nya riktlinjer för hur nationen ska hantera sjukdomen. Det enklaste sättet för att skydda sig är att använda kondom.
Men skadligheten hos MG är fortfarande inte helt kartlagd. Därför tas den inte upp i smittskyddslagstiftningen och dokumenteras inte lika noga som andra könssjukdomar.
Gå utbildning om testosteronbrist (gratis): Lär dig mer om symtom, behandling & orsak, samt delta i en enkätundersökning
- Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7000335
Kommentera denna artikel
Hej!
Vad händer om man inte lyckas behandla mycoplasma genitalium? Blir den kronisk? Är det farligt? Kommer den att sprida sig till andra delar av kroppen och orsak problem? Eller 'läker" den tillslut ut av sig själv?
Många frågor och funderingar här, mycket tacksam för svar!
Vänligen!
Inga har kommenterat på denna sida ännu