Inte längre pinsamt med könssjukdomar
Sol, värme och ledigheter är en angenäm tid för de allra flesta. Men sommaren är även en tid då allt fler drabbas av olika könssjukdomar. Netdoktors expert inom sex och relationer, Josefine Rössberger, ger sin teori på varför sommaren är en tid då könssjukdomarna ökar.
– Det faller sig egentligen ganska naturligt att sommaren är en tid då allt fler får en könssjukdom. Folk reser, semestrar, och ungdomar provar kanske alkohol för första gången, och ser man till de unga idag märks helt klart förändrade sexvanor. De är mer öppna, har ofta fler sexpartners och eftersom sommaren är en tid då många är lediga är det inte så konstigt att tillfälliga relationer blommar, säger Josefine Rössberger som vanligtvis jobbar som läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Bristande användning av preventivmedel
Den vanligaste könssjukdomen i Sverige, klamydia, fortsätter att öka men trots detta uppger en av fem unga att de inte använder något skydd alls. Enligt en undersökning bland drygt 4 000 personer i åldrarna 15-74 år som Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, gjort använder svenska ungdomar preventivmedel i betydligt mindre utsträckning än ungdomar i de andra nordiska länderna. Och Josefine Rössberger menar att det är en rad faktorer som ligger bakom dessa siffror.
– Delvis tror jag att många tycker att det kan vara pinsamt med kondom, det är nog inte så många som avbryter mitt i en intim situation för att springa ner till pressbyrån och köpa kondomer. Men sen så tror jag att unga idag är betydligt öppnare än vad de var för bara ett par år sedan. Det räcker med att man går tillbaka drygt fem år i tiden, då tyckte nog många att det var pinsamt att ha smittats av en könssjukdom men idag är det så pass vanligt så det är ingen stor grej. Nu är man nog mer orolig över att bli med barn, berättar Rössberger till Netdoktor.
Kondomen som enda alternativ
Enligt RFSU:s undersökning uppger omkring 19 procent av svenska killar att det är väldigt lätt hänt att ta för givet att tjejen använder något preventivmedel om hon inte säger något annat. Detta är något Josefine Rössberger tycker är tråkigt då många unga tjejer börja äta p-piller och liknande innan de lärt känna sig egen sexualitet.
– Jag talar gärna varmt om kondomen och inte bara för att det är det säkraste skyddet mot könssjukdomar och oönskad graviditet, utan även för att andra preventivmedel, som till exempel p-piller har många negativa följder. Det är exempelvis känt att p-piller minskar en kvinnas sexlust och med tanke på att det är många unga kvinnor som äter p-piller lär de aldrig känna den egna sexlusten.
En annan stor faktor som Rössberger anser att man bör ta i beaktande innan man väljer att avstå från kondom, är att antalet inhemska Hiv-fall ökar.
– I och med att svenskarna i allmänhet är rätt flitiga på att resa, till olika delar av världen, har risken blivit betydligt högre att drabbas av Hiv inom Sveriges gränser. Hiv har kommit till landet och med tanke på att, särskilt, yngre personer har fler sexpartners än tidigare samt att man är dålig på att använda kondom är risken att drabbas naturligtvis högre idag än för ett par år sedan, säger Rössberger.
Hur tror du att man ska kunna öka användandet av kondomer?
– Faktum är att jag tror det kan komma i samband med att unga är väldigt öppna, och inte tycker att det är så pinsamt med könssjukdomar. Jag menar om unga i dag inte tycker att det är så pinsamt att berätta att man har en könssjukdom så borde det heller inte vara pinsamt att köpa kondomer. Jag tror faktiskt att kondomanvändningen kommer öka med tiden, avslutar Josefine Rössberger.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu