Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kärlek på jobbet

Varje vecka spenderar vi mycket tid på jobbet. Därför är det kanske inte heller så konstigt att det är ett av de vanligaste ställen att möta sin partner på, trots att det inte alltid är helt problemfritt att blanda känslor och jobb. Men för Dennis och Anna fungerade det under tre års tid.

Publicerad den: 2008-10-02

Annons

Dennis jobbar i centrala Stockholm på ett företag med runt 20 anställda. Han är en av många som funnit kärlek på jobbet.

För fem år sedan blev han tillsammans med sin kollega Anna. Förhållandet varade i tre år. Men de arbetar fortfarande på samma företag och deras arbetsrelation är det inget fel på.

– Det började med att vi chattade mycket med varandra. Och under en lång tid låg det en spänning i luften, säger Dennis. Till slut tog Anna första steget och vi började äta middag ihop och ge oss ut på löprundor tillsammans.

Annons
Annons

Låg profil inför arbetskamraterna

Att jobba ihop – och att vara ett par samtidigt, kan ställa till problem, och det är inte alltid som det anses vara helt rumsrent med kärlek mellan medarbetare på ett företag. Men på Dennis jobb fanns inga uttalade förbud. Trots detta väntade han och Anna ett halvår innan de berättade för alla om sin relation.

– Vi ville vara säkra på våra känslor innan vi började ”spread the news”, säger Dennis. Dessutom var vi lite oroliga för vad cheferna skulle tycka, men det var inga problem. Vi hade själva bestämt oss för att hålla en låg profil på jobbet. Det var inte direkt som så att vi började hångla i soffan framför kollegorna.

När kärleken falnar

Efter tre år tog Dennis och Annas förhållande slut. Det var inget dramatiskt uppbrott, utan mer ett ömsesidigt beslut. De gillade båda varandra, men de var inte kära. Och de var båda överens om hur de skulle förhålla sig till varandra nu.

– Vi hade inte direkt pratat under tiden som vi var tillsammans om vad vi skulle göra om det tog slut. Vi tänkte att ”händer det så händer det”, men vi var så bra vänner att det kändes som att vi skulle kunna hålla en professionell relation även efteråt.

Annons
Annons

Efter uppbrottet berättade de för sina chefer att det var slut, men att de inte såg några problem med att jobba ihop. Dessutom gjorde slumpen att företaget köptes upp, och växte, och i de nya lokalerna hamnade Dennis och Anna i olika korridorer. De brukar heller inte jobba i samma projekt, så det har bildats en naturlig gräns mellan dem.

Idag har Anna en annan pojkvän som inte jobbar i företaget och Dennis är singel. Han känner ingen svartsjuka mot sin före detta och de är som vilka andra kollegor som helst. Men de umgås aldrig privat längre.

Förhållanden utanför jobbet

Förhållandet med Anna var det första som Dennis haft med en arbetskamrat, men han ser inte några problem i om Amor återigen skulle skicka iväg sina pilar på arbetsplatsen. Även om han föredrar att vara tillsammans med någon utanför arbetet.

– Jag kunde sakna känslan av att ha någon att komma hem till. Någon som hade längtat efter att träffa mig, och som jag också längtade efter. Nu åkte vi till jobbet tillsammans, jobbade i samma lokaler och åkte hem gemensamt. Då kunde man inte direkt berätta om hur dagen varit. Hon hade ju varit med om samma saker.

Dennis tror att om de hade jobbat på ett större företag och de hade haft helt skiljda uppgifter hade det varit bättre. Men nu jobbade de med i stort sett samma saker och jobbade i ett litet team.

Kärlek på jobbet

Lagmässigt är det inte förbjudet att bli kär på jobbet och inleda en relation. Men på många arbetsplatser finns det en underförstådd regel, och ibland till och med en uttalad policy, om att det är olämpligt.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Om en av personerna har hand om beslut som påverkar den andra, exempelvis en chef och en medarbetare, får man dra tydliga gränser för vad som är okej. Det kan vara svårt att vara objektiv, och då bör en omplacering ske efter att man har pratat med alla parter.

Det viktiga i alla sådana här ärenden är kommunikation. Alla inblandade bör få komma till tals och man bör prata direkt till den det berör. Oftast går problemen att lösa. Kärlek är ju något positivt som bör främjas.

Dennis och Anna heter egentligen något annat, de valde att vara anonyma i denna text.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.