Sex & relationer
Senast publicerade artiklarna
-
Föräldrar positiva till HPV-vaccin för pojkar
Att erbjuda könsneutral vaccination, det vill säga vaccination för både flickor och pojkar skulle kunna öka föräldrars tilltro till HPV-vaccinet, säger Maria Grandahl, medicine doktor, barnsjuksköterska och forskare vid Uppsala universitet, som tillsammans med två kollegor nyligen studerat föräldrars inställning till att inkludera pojkar i allmänna vaccinationsprogrammet mot HPV.
-
Ett besök på ungdomsmottagningen
Mellan klockan halv åtta och halv nio på morgonen, måndag till torsdag, har ungdomsmottagningen Norrtullsgatan 10 i Vasastan i Stockholm drop-in för ungdomar mellan 13 och 23 år. Här får de snabb hjälp av kunnig personal.
-
Så hanterar du svärföräldrarna
Många har problem med partnerns föräldrar. Och de kommer ofta på köpet när man inleder en relation. Var öppen med din partner och sätt gemensamt gränser för vad som är acceptabelt.
-
Varannan vecka-förälder
Nyligen blev Anna ”varannan vecka”-mamma till fyraåriga Moa. En situation som hittills har fungerat bra. Det är bara ensamheten på kvällarna som är kämpig.
-
Impotensproblem ger många män sämre livskvalitet
Flera forskningsstudier visar att livskvalitén försämras hos män som drabbas av impotensproblem efter behandling mot prostatacancer. ”Erektil dysfunktion är en vanlig biverkan hos män som genomgått kirurgi eller strålbehandling av prostatan”, säger överläkare Jan-Erik D...
4 Kommentarer -
Hjälp mot erektionsproblem
Hälften av alla män över 50 år har erektionsproblem - men det finns hjälp att få! Netdoktors expert Magnus Fall listar alternativen här.
-
Erektionsproblem vanligt
Över hälften av alla män mellan 40-70 år upplever av och till någon form av erektionsproblem och besvären ökar med stigande ålder.
Faktablad om sjukdomar och hälsotillstånd
Här nedan ser du faktablad som är skrivna av läkare. Du hittar alla faktablad under rubriken ”Sjukdomar” i menyn.
-
Icke-hormonella preventivmetoder
Det finns både hormonella och icke-hormonella preventivmetoder, vilka verkar på olika sätt, har olika för- och nackdelar och ger olika stort skydd. Därför är det högst individuellt vilken metod som lämpar sig bäst.
-
Mykoplasma i underlivet
Mykoplasma i underlivet (Mycoplasma genitalium) orsakas av en bakterie som överförs vid samlag. Symtom som sveda vid vattenkastning och flytningar kan förekomma, men man kan också ha mykoplasma utan att märka det.
-
Underlivssmärtor - vad beror de på?
Det är vanligt att kvinnor har ont i nedre delen av buken, exempelvis i samband med menstruation. Det behöver inte vara stark smärta utan bara molvärk. Vid mer intensiv och kvarstående smärta som inte uppträder under menstid kan det vara svårt att själv förstå varifrån smärtorna kommer.
-
P-plåster
P-plåster är en form av kombinerad hormonell preventivmetod precis som p-piller. Den innehåller dels gulkroppshormon, gestagen, dels det kvinnliga könshormonet östrogen.
-
Vulvavestibulit (provocerad vulvodyni)
Vestibulit kännetecknas av smärta lokaliserad till själva slidöppningen. Tillståndet kan leda till kraftiga smärtreaktioner även vid mycket lätt beröring. Besvären kan göra det svårt att ha samlag, använda tampong, cykla eller bära tajta byxor.
-
Könssjukdom: Klamydia
I Sverige är klamydia en mycket vanlig könssjukdom. Sjukdomen diagnostiseras oftast hos unga människor, men människor i alla åldrar kan smittas. Klamydia bör tas på allvar, då det i värsta fall kan leda till infertilitet.
-
Nedsatt sexuell lust hos män
Nedsatt sexuell lust innebär minskat intresse för, eller önskan om, sexuell upplevelse.Graden av lust är väldigt individuell och varierar över tid. Låg lust behöver inte vara ett problem om man inte själv upplever det som negativt.
-
Problem att få orgasm och utlösning hos män
Vissa personer har svårt att få orgasm eller utlösning. Det kan bero på många olika orsaker, såsom ett minskat intresse av sex eller som en biverkning av läkemedelsbehandling.
-
För tidig utlösning (prematur ejakulation)
Om utlösningen kommer innan man önskar det kan det klassas som för tidig utlösning. För tidig utlösning kan leda till dålig självkänsla, stress och frustration.
-
Penisimplantat vid erektionssvikt
Penisimplantat är en möjlig metod för att uppnå en konstgjord erektion.