Ålder 60 år, kvinna, har astma (pulmicort)och behandlas med akupunktur mot migrän samt äter Levaxin. Kan alltså mota värk med Alvedon i lagom mängd men inte så mycket annat.
Problemet: Sedan ca 5 år har jag mycket ömma leder och fick av reumatolog diagnos artros, som jag sedan hållit i schack med mycket rörelse och motion. MEN: Sedan mitten av dec 2007 har jag fått värk i fotens leder så att jag haltar fram och tidvis måste äta Alvedon för att orka arbeta. Nu kan jag ju inte heller motionera längre. Efter att ha börjat i stortåleden och fått min vikarierande distriktsläkare att tro det var gikt, vilket det inte syntes vara på giktprov, har det nu brett ut sig och värker och smärtar i hela mellanfoten upp till vristen så jag inte kan ta ut steget. Är också lite rött och varmt men inte i förhållande till hur ont det gör, hade normal sänka vid giktprovet. Har under hela den här tiden med ömma leder, ca 5 år, haft små röda fjällande utslag på underben och underarmar, nu också i hårbotten ovan örat, ingen har tittat på dem och jag har inte heller tänkt på något samband. Jag har förgäves försökt komma till reumatolog på nytt men är nu ganska less efter att har blivit runtskickad, min ordinarie familjeläkare är tjänstledig på deltid och jag ska egentligen inte besvära honom på länge än. Fråga: Kan jag vänta ut det här skovet på egen hand, eventuellt köpa Artrox (glucosamin) på hälsokosten, (vilket en del får av sin läkare för ledbesvär)? Vad menas med biologiska läkemedel i detta sammanhang? Nämns av både apotek och läkare. Går artrox att kombinera med mina övriga mediciner, cortison och levaxin? När det spred sig till de andra lederna i foten så lättade det i stortån där det börjat. Tar lederna skada? Borde jag sjukskriva mig och vila foten? P.g.a. astman är ju mina möjligheter att äta inflammationshämmande begränsade, så vad kan en doktor göra, mer än möjligen ställa diagnos, vilket inte verkar vara så lätt. Hoppas att någon kan fundera på detta, vården har inte tid, tyvärr. Vänliga hälsningar.
Psoriasis drabbar någon gång 3-4% av vuxen befolkning. Vanliga ställen är händer, fötter, armbågarnas undersidor, underbenens framsidor, hårbotten, kring öron samt kring ändtarmsöppningen. Vanligast är att huden är röd och lite ”upphöjd” fläckvis, dessutom fjällande vita hudavlagringar som kan klia eller svida. Psoriasisartrit dvs ledsjukdom sammanhängande med Psoriasis drabbar någon gång i livet upp emot 40% av dem som har Psoriasis. Denna ledsjukdom kan ta sig många olika uttryck, ofta sitter den i en eller få leder åt gången (t ex fotled, knäled, armbåge, axel, handled) och kan växla mellan olika ställen utan att man förstår varför. Ibland kan muskel- och senfästen vara drabbade på olika ställen i kroppen t ex kring fästena för fotsulesenan och hälsenan. Diagnosen ställs genom läkarundersökning (blodprover endast vägledande, kan ej ge diagnosen).
Om man har svårt komma fram till ordinarie reumatologmottagning kan man söka privata reumatologmottagningar på Eniro eller kontakta privatmottagning på t ex Spenshults sjukhus utanför Halmstad.
Artrox innehåller glukosamin som anges kunna lindra smärtan hos en mindre andel av de personer som har knäledsartros. Effekten på andra ledsmärtor är inget som är vetenskapligt belagt eller som man kan räkna med. Glukosamin kan kombineras med andra läkemedel.
Vid svår inflammatoriska ledsjukdomar kan man ge ”målriktade” läkemedel i injektions- eller droppform. Dessa s k biologiska läkemedel (t ex Enbrel, Humira, Remicade, Mabthera, Orencia) kan då mer specifikt dämpa inflammationen och hindra ledförstöring. Dessa läkemedel ordineras endast av reumatologspecialist.
Med bästa hälsning,
Ingemar Petersson
Överläkare, reumatolog
Läs mer om psoriasis här »
Läs mer om Psoriasisartrit (PsA) här »