Hej, jag är 54 år och kvinna. Drabbades för 3 år sedan akut av inflammation i ALLA leder med värk, STELHET, rodnad, svullnad.Lätt feber, frossa ett par ggr. Stark sjukdomskänsla, var så sjuk att jag var sängliggande i flera veckor. Utreddes på reumatologen med alla tänkbara prover, alla autoantikroppar + RA-faktor var negativt. Inflammationsprover förhöjda ett tag. Tog också ryggmärgsprov som var helt negativ. De hittade en utläkt borrelia i blodet och antikroppar mot campylobakter. Ingen kunde ge mig besked om vad jag drabbats av. Blev klart förbättrad av Diklofenak. Fyra veckor före insjuknandet hade jag kraftig influensa och fick sedan ont och blev svullen i ena underbenet. Gjorde röntgen för att utesluta propp, och det var det inte. Natten efter kontrast-röntgen insjuknade jag. Jag avslutades på reumatologen eftersom man inte trodde på RA el. liknande. Nu tre år senare gör mina leder fortfarande ont av och till. Detta hindrar mig inte i mitt liv, gympar flera ggr i veckan, jobbar heltid osv. Men det som spökar är minnet av vad jag gick igenom, den ångest och skräck jag drabbades av, speciellt som ingen har kunnat ställa diagnos. Är ofta rädd att ändå ha en allvarlig sjukdom latent. Vad tror ni detta var jag drabbades av, och varför gör lederna fortfarande ont ibland (ingen stelhet eller svullnad) mycket tacksam för synpunkter.
Hej, Det mest sannolika är att du drabbades av Reaktiv artrit. Reaktiv artrit förgås av en inféktion oftast av tarmbakterier som Campylobakter, Salomella eller Yersinia. Detta kan ge mycket intensiv inflammation med hög sänka ibland över 100, trötthet och försämrat allmäntillstånd. Antiinflammatoriska läkemedel som diklofenak eller Voltaren som man ofta säger ger bra lindring.
En Reaktiv artrit håller på i medeltal 6 månader innan den går över. En del ledbesvär kan man ha som sviter men det är viktigt att träna regelbundet för att bevara muskelstyrka och ledrörlighet. Sjukdomen kan komma tillbaka om man får en ny infektion av samma bakterie som utlöste den första artritepisoden. Detta gäller speciellt de som har ett ärftligt anlag som heter HLA-B27.
Smittan från tarmbakterier kan man få i Sverige och i utomlands. Var därför noggrann med köks- och handhygien speciellt om man äter kyckling men också andra kötträtter. Inför utlandsresa är det klokt att ta vaccin mot tarmbakterier / Salmonella som heter Ducoral, ett smart drickbart vaccin som ger ca 50% skydd mot tarminfektioner.
Vänliga hälsningar Per Larsson överläkare, reumatolog.
Här kan du läsa mer om reaktiv artrit »