Jag är en 43-årig man som har fått ont i mina fingrar, och misstänker nån form av reumatism. Min mor lider sedan ett antal år av Sjögrens syndrom och det finns en del andra autoimmuna sjukdomar också i släkten. Under de senaste åren har jag fått mer och mer morgonstelhet i fötter, hälar och anklar. Jag har också ibland känt av ömhet i handleder t ex. Men sådan ömhet har alltid gått över och flyttats runt. Men nu under de senaste veckorna har jag haft ett par fingrar som känt som de var stukade, och dessutom haft ont i ytterlederna i två andra fingrar. Och nu idag har det blivit en kraftigare värk i fingrarna, nu samtliga fingrar. Det sitter inte bara i vissa leder utan snarare i hela fingrarna och i viss mån i lederna. Fingrarna känns svullna och kraftlösa och det är svårt (men det går) att skriva på datorn. Mina frågor är: - Vart vänder jag mig för en snabb och god behandling? Har ingen husläkare idag (men borde kanske skaffa). Kan man vända sig till reumatologen direkt? - Om det är ledinflammation, vilka preparat fungerar då? - Om det är reumatiskt så har jag hört att glukosamin ska kunna hjälpa ibland. Och jag har hört att nya rön säger att man kan komplement till glukosamin, men har glömt vad det var, är det något som ni vet vad jag syftar på? Jag frågar även för min mors skull, med Sjögrensreumatism i åtanke. - Om det är något reumatiskt, är det då viktigt att få rätt behandling från början, dvs göra stor undersökning och hamna på rätt preparat? Skulle det göra att försämringstakten sker långsammare? Vänliga hälsningar!
Dina symtom i form av morgonstelhet, ömhet i leder och även reumatiska sjukdomar i släkten gör att detta behöver utredas snabbt hos dig, vilket du ju skriver själv också. Det finns privatpraktiserande reumatologer, beror lite på var du bor någonstans. Viktigt få kontakt snabbt med vårdcentral och läkare där för att få en bedömning, och remiss, om detta behövs, till reumatolog.
Av dina besvär att döma tycker jag det är viktigt att du snabbt får bedömning av reumatolog eller reumatologiskt bevandrad läkare. Idag finns dels stor erfarenhet av preparat som funnits länge, fr a Metotrexate brukar komma ifråga. Denna medicin tar man i så fall en gång per vecka, antal tabletter får bedömas av din reumatolog om detta sätts in. Har ofta mycket bra effekt. Nyare mediciner kan komma ifråga, i form av sk biologiska läkemedel som TNF-hämmare, tas i allmänhet med fördel i kombination med Metotrexate.
Behandlingsmöjligheterna vid reumatiska sjukdomar har förbättrats mycket. Studier visar att tidiga insatser med aktiv medicinering är bra.
Glukosamin är inte effektivt i studier. Enstaka patienter anser att de är hjälpta av detta, men då är det i allmänhet fråga om artros. Detta är inget jag skulle rekommendera.
Med vänlig hälsning
Johan Frostegård
professor, specialist i reumatologi