Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Fråga: Ledgångsreumatism och ärftlighet

Hej! Min mamma har haft ledgångsreumatism sedan mitten av 70-talet, en ganska svår form. För henne var den utlösande faktorn graviditet, då min bror föddes. Fyra år senare kom jag. Jag har under de senaste åren varit mer eller mindre orolig över att ärva sjukdomen. Jag har sett hur det har påverkat henne, både fysiskt och psykiskt. Nu när jag är 30 och funderar på barn, kommer detta givetvis upp i huvudet. Jag läste ett svar ni gett till en tjej, att risken för att ärva sjukdomen är dubbelt så stor som för någon som inte har det i släkten. Det säger mig ingenting? Hur stor är risken för de som inte har någon nära anhörig som har sjukdomen? Jag har också läst en del på Internet om sjukdomen, bland annat på reumatikerförbundets hemsida, att det är oklart vad som kan utlösa sjukdomen och att ärflighet inte kan utlösa sjukdomen ensam. Uppenbarligen kan ju graviditet vara en utlösande faktor, men vet ni något mer som är vetenskapligt klarlagt som utlösande faktor? Kan jag göra något i förebyggande syfte? Som jag känner just nu, är jag beredd att välja bort barn för att slippa sjukdomen. Och det är ingen rolig känsla. Finns det någon ärflighet när det gäller de utlösande faktorerna? Jag undrar även en annan sak angående detta. Jag gjorde ett reumatismprov för några år sedan, då jag hade problem med min rygg. Det var negativt, men vad jag har förstått så säger provet ingenting om hur det kan bli i framtiden? Utan man måste i princip ha symptom för att det ska synas på ett prov och inte ens då är det säkert att det syns? Tacksam för svar!

Svar:

Hej,

Det var många och bra frågor.

Först ärftlighet. Man vet att cirka 0,5 procent av den svenska befolkningen kommer att insjukna i ledgångsreumatism (reumatoid artrit) någon gång under sin livstid. Kvinnor löper större risk att få sjukdomen, Det finns nästan tre gånger fler kvinnor som insjuknar jämfört med män. Har någon av förälder sjukdomen ökar risken två gånger att få ett barn med ledgångsreumatism jämfört med barn som föds av föräldrar som inte drabbats sjukdomen. Det betyder att chanserna att få ett friskt barn är betydligt större än av få ett barn med reumatism. Det är alltså inget bra skäl att inte försöka bli med barn bara för att en av dina föräldrar har sjukdomen.

Jag förstår att du har en oro för att du ska kunna insjukna i ledgångsreumatism. Den redogörelse jag skrev ovan gäller också. Chanserna att du fortsätter att vara frisk från ledgångsreumatism är betydligt större än att du kommer att insjukna. Tyvärr kan jag inte ge någon garanti.

De riskfaktorer förutom genetiska riskfaktorer som vi känner till är vissa miljöfaktorer. Rökning är den starkast riskfaktorn. Vissa mineral och kemikalier som kiselkristallen silikat som bland annat vägarbetare och gruvarbetare utsätts för ökar risken liksom mineraloljor som eldningsolja. I vissa skönhetskrämer ingår mineralolja till exempel i Oil of Ulay. Man bör undvika att använda sådan kosmetika. Det finns sannolikt flera ämnen i naturen som kan öka risken. Vi forskar för att hitta fler samband. En sak som kan skydda är konsumtion av alkohol.

Graviditet är inte en riskfaktor för att ledgångsreumatism ska bryta ut. Ibland händer det att sjukdomen kan bryta ut efter förlossning, men kom ihåg att risken för dig att få reumatism är låg, ungefär dubbelt så hög jämfört med de som har fötts av föräldrar som inte har reumatism.

Med vänliga hälsningar,
Per Larsson


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Primär Sjögrens syndrom

2019-10-11 | 09:09

av Ulla Lindqvist

Reumatism fast inte prover visar något

2019-10-11 | 11:19

av Ulla Lindqvist

Pso+artrit

2019-10-11 | 11:27

av Ulla Lindqvist

Crohns samband med reumatism

2019-10-11 | 11:56

av Ulla Lindqvist

Fötter

2019-10-11 | 11:57

av Ulla Lindqvist

Hormoner och reumatism

2019-10-11 | 12:39

av Ulla Lindqvist

Artros eller psoriasisartrit?

2019-10-11 | 11:08

av Ulla Lindqvist

Rätt diagnos?

2019-10-11 | 12:10

av Ulla Lindqvist

Polymyalgia reumatica

2019-10-11 | 12:32

av Ulla Lindqvist

Influensavaccin eller inte?

2019-10-9 | 15:46

av Ulla Lindqvist

Trötthet - fatigue, hur hanterar jag den?

2019-10-9 | 07:34

av Ulla Lindqvist

Ärftligt

2019-10-9 | 00:20

av Ulla Lindqvist

Muskelreumatism kontra kronisk muskelinflammation

2019-10-8 | 17:43

av Ulla Lindqvist

Sjögrens syndrom

2019-10-8 | 18:15

av Ulla Lindqvist

Biverkningar Enbrel

2019-10-7 | 14:53

av Ulla Lindqvist


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.