Jag är en kvinna på 47 år. Jag har i flera år haft värk i leder och muskler. Under åren har det växlat med bättre/sämre perioder. Har inte sökt läkare för det med undantag för en "musarm". Jag har nu värk i axlar, nacke, armar, händer, rygg, knän och tår. Oftast är det samma leder på båda sidor av kroppen men den ena kan värka mer än den andra. Leder och muskler är ömma och gör ont vid tryck och vid "användning", men även under vila värker det och moler. Jag tar endast panodil ibland när det blir för djävligt. Jag undrar om jag går till en läkare, hur kan han/hon ställa diagnogs? Syns det på röntgen om det är en reumatisk sjukdom. Jag är inte intresserad av massa tabletter. Jag rör på mig mycket och har nog en hög smärttröskel. Till exempel inhandlade jag nyligen en spikmatta, vilken min man tyckte var fruktansvärd att ligga på medan jag inte alls tyckte det gjorde särskilt ont. Jag går på regelbunden massage för ryggen och nacken. Just nu har jag väldigt ont i mina axlar, särskilt vänster och båda mina händer och känner att jag kanske ändå ska ta mig i kragen och få till ett läkarbesök. Kan man göra något för mig tror du, eller är det bara smärtstillande medicin som erbjuds?
Jag förstår att du har mycket besvär med värk, som funnits i flera år. Mycket av diagnosen beror på undersökning och framförallt en noggrann sjukhistoria, mindre än många tror på röntgen och laboratorieprover faktiskt.
Typiskt vid många reumatiska sjukdomar är att man är morgonstel, vid ledgångsreumatism till exempel. Det behöver dock inte alltid vara så.
Det är viktigt med en systematisk utredning hos läkare tycker jag, där man alltså dels går igenom dina symtom och din sjukhistoria och undersöker dig, men även kontrollerar labbprover. Via labbprover kan man framför allt kan se om det finns tecken på att du har inflammation i kroppen i form av förhöjda värden av CRP (ibland kallad snabbsänka) och vanlig sänka men även andra prover.
Om man kan utesluta en typisk reumatisk sjukdom så är det ofta motion, och livsstilsförändringar som hjälper mest. Många mår bra av simning. Mediciner kan behövas (smärtstillande och antiinflammatoriska) men ofta klarar man sig lika bra utan, om det inte går att påvisa någon speciell reumatisk sjukdom. Viktigt komma ihåg att det finns många symtom som man inte riktigt kan sätta en etikett på.
Jag rekommenderar en ordentlig läkarundersökning med utredning först, sedan kan man komma vidare med råd om behandling.
Med vänlig hälsning,
Johan Frostegård
Professor, specialist i reumatologi