Hej! Min far har RA, min mor har en reumatisk faktor men har förmodligen hållit reumatismens utveckling i shack genaom enbart vegtarisk kost i c:a 35 år. Jag har värk i leder, axlar, armbågar, händer, höfter, knän och fotblad. Har haft det i åtminstone tre år. Vid vanliga hälsoundersökningar (jag har inte diskuterat värk och ledproblem med läkare, men fick diagnosen "brosk som fransar" för 20 år sedan då jag verkligen hade svåra problem med mina knän) framkommer det att jag har höga levervärden, jag har det även om jag inte druckit någon alkohol under mer än en månad före provtagning (jag har blivit tillsagd att få min lever utvärderad, men har förstås skjutit på det eftersom jag känner mig frisk som en nötkärna och har inte haft någon sjukledighet på mer än 15 år). Min far har detsamma. Och, hans reumatikerläkare undrar alltid över fars höga levervärden. Min fråga är - finns det någon koppling mellan höga levervärden och reumatism? Om ja, i så fall vad? Och, är det något man själv kan tänka på att undvika/göra. (47 år, kvinna, 169 cm, 65 kg, hyfsat fysiskt aktiv, "bra/riktig kosthållning", lycklig) Tack på förhand.
Bästa frågeställare!
Det var intressant att höra om dig och din familj. Du har ett starkt ärftligt inslag för reumatoid artrit men genomslagskraften brukar inte vara så stark. Det behövs miljöfaktorer för att bädda för sjukdomsgenombrott.
Så till din fråga det finns ett samband mellan leversjukdom och reumatisk sjukdom. Inom gruppen spondylartriter (patienter med ryggreumatism och/eller storledsinflammation) finns en koppling till inflammatorisk tarmsjukdom. Sjukdomen heter Mb Crohn och visar sig i form av under dagen upprepade diareer med ställvis blod och slem i avföringen. Pateinterna kan få ledinflammation eller rygginflammation samt engagemang av levern i form av gallvägspåverkan. Detta medför höga levervärden som tecken på leverinflammation.
Någon direkt koppling mellan ledgångsreumatism och höga levervärden finns inte. Vi brukar ibland se leverinflammation som en konsekvens av medicineringen.
Vanligaste orsaken till förhöjda levervärden är leverförfettning eller steatos. Det är helt ofarligt. Det medför inte heller någon sjukdomskänsla och behandlas aldrig. En annan orsak till förhöjda levervärden är att ca 5 % av befolkningen omsätter sina leverceller snabbare än folk i allmänhet. Detta är likaledes utan sjukdomsbetydelse men kan föranleda utredningar.
Slutligen, levervärdena ASAT och ALAT är äggviteämnen som finns i cellerna inte bara i levern utan även i muskulatur bl.a. Det är därför även viktigt att fundera över ökad omsättning av muskelceller. Men så länge som du känner dig frisk ser jag ingen anledning att utreda förhöjda levervärden.
Hälsningar Ulla Lindqvist överläkare, reumatolog.