Jag är en kvinna på 38 år som under många år haft problem med mage och tarm samt leder/rygg. Jag utreds på Gastro- och Reumatikermottagningen på KS sedan flera år tillbaka. Jag hade en svår form av Henoch Schönleins sjukdom som barn (1 år gammal) och låg på sjukhus ca 3 veckor. Jag hade då blod i avföring och urin, hudblödningar, svullna leder och svåra magsmärtor. Anledningen till sjukdomen är okänt men misstanke fanns om allergi mot citrusfrukter (vilket skulle växa bort med tiden). Kan denna sjukdom komma tillbaka i skov även i vuxen ålder? Jag har utretts för mina magproblem sedan sju års ålder då jag började få problem med kolikliknande smärtor och diarrer. Jag har idag kronisk smärta i magen/tarmar och konstaterad inflammation utan förklaring till varför. Ledbesvären har tilltagit med tiden och just nu befinner jag mig i ett svårt skov med kraftiga magsmärtor, illamående, hemsk ledvärk (kan knappt hålla mig upprätt), svullna händer, fötter och ansikte, kraftig huvudvärk och en känsla av "förgiftning" ungefär som vid influensa. För att inte tala om tröttheten som gör att jag somnar sittande vid middagsbordet om det vill sig illa. Jag utreds för Bechterew eftersom mina leder ömmar och stelnar på de karaktäristiska ställena och rörligheten är starkt förminskad. Bör jag ta upp Henloch Schönlein aspekten med min läkare (jag har inte nämnt det eftersom jag inte har utslag i huden och helt enkelt inte trott att det var relevant)? Jag äter citrusfrukter - kan kvarstående allergi vara en anledning?
Henoch Schönleins sjukdom drabbar typiskt barn, ovanligt hos vuxna. Dock är det bra att din läkare känner till att du haft det. Finns ibland symtom som ligger lite grand mellan denna sjukdom och andra systemsjukdomar som man får i vuxen ålder. Orsaken till Hennoch-Schönlein är inte känd men allergier har diskuterats. Om man har inflammatorisk tarmsjukdom så kan man få besvär med lederna också, det verkar nu vara oklart vilken typ av tarminflammation det är frågan om, dock.
Har du regelbundna kontroller på sjukhuset, och har man diskuterat medicinering? Det är viktigt att din läkare tar ställning till om du behöver antireumatisk medicin, ibland ger man detta utan att vara helt säker på vilken diagnos det är frågan om.
Med vänlig hälsning
Johan Frostegård
professor, specialist i reumatologi