Hej! Jag är en tjej på 23 år och har sedan 1990 haft diagnosen juvenil kronisk artrit. Jag vill, i en inte alltför avlägsen framtid, få barn och undrar om man kan få möjlighet att göra ett fertilitetstest innan man försöker bli gravid för att försäkra sig om att det över huvudtaget är möjligt. Jag vet att jag blir väldigt dålig i min sjukdom när jag inte äter full dos av medicinen (som för tillfället är fyra tabletter methotrexate och 50 mg enbrel /vecka samt naproxen varje dag). Eftersom det finns många par som inte lyckas bli gravida är jag rädd att jag ska behöva över ett år utan mediciner, och kanske behöva vara sjukskriven, för att sedan få reda på att jag och min partner aldrig kunnat få biologiska barn naturlig väg från början. Dessutom är det inte särskilt bra för sexlusten när man har ont. Hur har andra par gjort? Väldigt tacksam för svar.
Tack för frågan.
De flesta kvinnor med reumatiska sjukdomar som t.ex juvenil kronisk artrit och ledgångsreumatism har inga problem med att skaffa barn. Sjukdomsaktiviteten minskar ofta under graviditeten, detta är en effekt av det kvinnliga könshormonet östrogen som stiger i koncentration under
graviditeten. Det enklaste sättet att testa fertiliteten är nog att försöka bli gravid, då det ofta är kö för fertilitetsutredningar så kommer man nog inte att utreda patienter som inte försökt att bli gravida.
Vid graviditet måste methotrexate avslutas helst 6 månader (detta gäller även män) och Enbrel 3-4 månader innan befruktning. Naprosyn bör även den avslutas innan graviditet och den kan även minska chansen att bli gravid. Ofta ökar sjukdomsaktiviteten när dessa mediciner avsluta och då ges ibland kortison såväl lokalt i leder som i tablett form.
Jag har många patienter med dessa sjukdomar som fått friska barn och som klarat graviditetstiden bra, ibland har kortisonmedicinering och även sjukskrivning behövts. Risken att barnet skall få reumatisk sjukdom finns förstås men många av dessa barn får inte reumatisk sjukdom och vi avråder inte från att skaffa barn. Du bör diskutera dina planer med behandlande läkare. Lycka till med barnalstringen.
Med vänlig hälsning Esbjörn Larsson reumatolog.
Här kan du läsa mer om Reumatoid artrit (RA) och graviditet »