Hej. För tre år sedan fick jag ont mitt under hälen. Trodde det var hälsporre. Kändes som en spik rätt upp i hälen. Smärtan gick över på ett par månader och istället började det pirra under hälen. De kändes som att det hettade och att det var inflammerat. Detta pirrandet spreds sedan till andra hälen, båda fötterna och sedan även till händerna. Nu känns fingrarna svullna, knogarna lite vitaktiga och resten av fingrarna lite röda. Tumleden gör lite ont och jag börjar misstänka att detta har med lederna att göra. Känner även lite i tålederna. Stel på morgonen i händerna. Känns mer om jag har en infektion i kroppen. Jag är 37 år, 178 cm lång, väger ca 60kg. Min mormor är höftledsopererad och har mycket knotiga, svullna och krokiga fingrar. Min mamma kan inte böja pekfingrarna och har fått jätteont i en fot och utreder nu ledsjukdom. Jag är utredd grundligt på Neurologen på Sahlgrenska och hade bra värden på allt, magnetröntgen, EEG, blodvärden mm. Ingen har fundrerat på om detta kan ha med lederna att göra. Nu tror jag själv att det är det. Har mycket dålig blodcirkulation i händer och fötter(kalla). Vad tror ni om detta? Mycket tacksam för svar!
Hej. Det viktiga är att man undersöker dina leder och om de är inflammerade, dvs om det finns sk artrit i lederna. Man kan ha ont i händer och fingrar utan att det är artrit. Morgonstelhet är ett typiskt symtom vid reumatisk sjukdom, har du svårt att knyta händerna på morgonen? om du har det talar detta för att det är en form av reumatism som behöver utredas ytterligare.
Jag tycker det är viktigt att din läkare tar ställning till om din sjukhistoria och dina ledbesvär och ledsvullnader verkar bero på reumatisk sjukdom, och att man tar blodprover för att utreda detta mer. Ev kan man röntga händerna (och fötterna) också. Vanliga blodprover behöver inte alltid vara så förändrade men det är bra om man kontrollerar prover som är mer typiska vid reumatism som reumatoid faktor (RF).
Med vänlig hälsning Johan Frostegård, professor, överläkare i reumatologi
Läs mer om symptom på reumatism här »