Hej! Jag undrar om det är viktigt att ta reda på vilken sjukdom man har. En lång historia kort. Jag var 15 -16 år när mina leder börja strejka. Fick ont i rygg och i fot, knä, och hand leder. Gick till en hel massa läkare men det var ingen som kunde ställa någon riktig diagnos. En läkare kom fram till att det var någon inflamatorisk ryggsjukdom som gick ut i lederna. Fick äta massa mediciner för att klara av att fungera. Men sen 5 år tillbaka har jag bott på Gran Canaria och inte ätit en ända medecin. Mår inte helt bra men mycket mycket bättre. Men jag undrar nu om det kanske är viktigt för framtiden att ta reda på vad man har riktigt ordentligt.? Så att man inte mår sämre senare? Eller? Tack för svar.
Bästa frågeställare!
Du undrar om det är viktigt att ställa en diagnos. Ja, det är det. För det första så ligger det i sakens natur att när man går till läkare vill man veta vad man har för sjukdom. För att läkaren skall kunna säga det och kunna tala om för patienten hur sjukdomen ser ut nu och hur den skall gestalta sig i framtiden så krävs en diagnos. Varje diagnos har typiska kännetecken sk. prognostiska markörer, som läkaren använder för att ge patienten en bild om framtiden. Utifrån detta föreslår också läkaren lämplig behandling. Läkemedlet eller läkemedlen man får skall ha som mål att minska symptom och motverka risk för till exempel funktionshinder i framtiden.
På din beskrivning verkar det som om du har en sk odifferentierad spondartrit. En sjukdom som drabbar rygg och framför allt stora leder. En prognostisk markör som Du själv lyfter fram är tiden, du blev sjuk i 15 - 16 års ålder och jag förmodar att du är mycket äldre nu. Du säger att du nu utan medicin mår relativt bra i sol och värme. Det är känt att solen ger en klar förbättring med minskad inflammation men också ett välbefinnande. Troligtvis medförde din tidigare medicinering att du mår så pass bra nu. Om du själv inte märker att du succesivt försämras så finner jag ingen orsak till att du måste söka läkare just nu för förnyad bedömning. Men skulle du bli sämre så rekommenderas du att söka reumatolog. Ett gott råd på vägen är att träning i olika form för att förbättra rörlighet och kondition alltid är mycket bra.
Lycka till!
Ulla Lindqvist, överläkare, reumatolog.
Läs mer om symptom på reumatism »