Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Forskningen kring reumatism går framåt

Forskningen inom reumatiska sjukdomar har under de senaste tio åren gått dramatiskt framåt. Vilket innebär att allt fler kan hantera sin reumatiska sjukdom på ett helt annat sätt. Netdoktors expert Ingemar Petersson menar att det är en revolution för patienterna men än finns mycket kvar att göra.
Annons

Idag lider flera hundra tusen svenskar av reumatiska sjukdomar, men i takt med att forskningen går framåt kan allt fler leva normala liv trots sin sjukdom. Ingemar Petersson, docent och överläkare vid Lunds Universitetssjukhuset i Lund&nbspoch expert på Netdoktor, har under drygt 20 år jobbat och forskat inom reumatologi och rörelseorganens sjukdomar&nbspoch han ser en tydlig utveckling under det senaste decenniet.
– Läkare har blivit betydligt bättre på att i ett tidigt skede ställa diagnos och sen har behandlingen blivit mycket bättre och effektivare. Man skulle kunna säga att de senaste åren har varit en revolution för många med reumatiska sjukdomar.

Mycket kvar att göra inom området reumatism

Den utveckling som skett har rent konkret inneburit stora förändringar för personer med reumatism. Ingemar Petersson berättar att människor som tidigare varit så begränsade av sin sjukdom att de behövt rullstol, numera kan röra sig obehindrat tack vare den forskning som gjorts. Men det finns fortfarande utmaningar inom området som behöver tas itu med.
– Det finns tre stora utmaningar som behöver utvecklas ytterligare. Det första är att se till att alla som lider av reumatiska inflammatoriska ledsjukdomar får ta del av bästa möjliga behandling och vård.

Är det inte så idag menar du?
– Nej, tyvärr är det fortfarande så att alla inte får likvärdig vård. Vilket delvis beror på att det är en resursfråga och delvis på att landstingen skiljer sig åt.

Annons
Annons

Vilka är de andra två stora utmaningarna?
– Ja, den andra är att patienter med artros ska få ännu effektivare behandling och snabbare diagnostik. Och den tredje utmaningen är att kunna erbjuda bättre behandling till dem som har långvarig smärta, som till exempel ryggvärk och fibromyalgi.

Med modern forskning har läkare idag avsevärt mer kunskap om sjukdomarnas uppkomst än vad man hade för 15 år sedan. Vilket lett till att det idag är lättare att hitta, och känna igen, reumatiska sjukdomar och därmed sätta in behandling i tidigt skede. Beroende på patientens tillstånd används behandling i form av rehabilitering, läkemedel eller operation.

Tips till reumatiker

Trots att Ingemar Petersson har ägnat en stor del av sin karriär till forskning inom reumatologi har&nbsphan fortfarande ett stort intresse av att finna nya kunskaper inom ämnet.&nbspFörutom att han&nbspdelar med sig av sina kunskaper på Netdoktor har han även medverkat ett flertal gånger som expert i diverse tidningar och i SVT: s Fråga Doktorn. Och till de personer som lider av reumatiska sjukdomar lämnar han främst två tips som man bör tänka på.
– För det första, tala med din läkare och be om att få bästa möjliga behandling. Det är du berättigad till. Och för det andra, sök kunskap. Du kan bland annat kolla in Reumatikerförbundets hemsida, där finns det mycket nyttig kunskap som man kan ha användning av.

Kan man bli helt frisk om man har någon reumatisk sjukdom?
– Med modern behandling och biologiska läkemedel kan man i bästa fall få leva ett, i stort sett, helt normalt liv. Man blir aldrig helt frisk men med rätt behandling kan man ändå må relativt bra.

Annons
Annons

&nbsp

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-03-11 06:51 (7 år sen)

    Hej. Vår dotter har diagnostiserats för JIA sen va 2 års ålder. Vi har fler barn itan JIA som är yngre och märker att vår dotter har minnesproblem och vissa koncentrationssvårigheter. Vi anser att detta måste höra til sjukdomen. Men vad kan man göra för att träna henne i detta. Hon vill bli läkare men vi är rädda att hon inte kommer att få tilräckligt bra betyg då vi i många år jobbat hårt vid sidan av skolan för att det ska gå bra för henne. Det nämns inget 8m dessa bieffekter och vad man kan göra åt det. Vi har bara rekommenderats att läsa böcker om detta. Eftersom att detta är en stor del avvskukdomen för vidsa flickor borde det finnas något program för detta anser jag. Det blir stor orättvisa för de barn s inte har föräldrar som vi som försöker vara lärare själva på fritiden så att hon ska klara av skolan. Våra andra barn minns allt vi lärt dem och fattar på ett normalt sätt. Utåt sett märks inget då vi satsar hårt på dottern men hon borde gå hjälp egentligen. Vad anser du och kan du rekommendera oss något så att vi kan hjälpa vår dotter som ju är en aning trög ibland och ofta i en anan värld pga sin sjukdom. Hon kräver många gånger extra inlärning av det mesta.
    Tack på förhand. Ps finns det barn med narnreumatism som lyckats bli läkare?
    Mvh planerande och till viss del orolig mamma. Ps i skolan anses hon ligga bra till.

  • Avatar Tidigare användare 2017-10-20 01:31 (7 år sen)

    Varför ni forskare i Sverige vill inte hjälpa oss era patienten med antyinflammatorisk och smärtstllande medel CBD. Resultatet från EU prosekt som genomförts i Tyskland med CBD var positiv. Ändo att vi RA patienten får dyrare biologika,ändo äter vi dicklofenak och kortison som har elaka biverkningar och leder blir skadade . I Norge hittades orsak till RA, men ni vill inte prata om det. Vad är med Proaktiv 400 mg Steigerwald från Tyskland?
    Jobbar ni forskare för läkemedelverket.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.