Glutenfritt räddade PsA-sjuka Erika
– Patienter med psoriasisartrit kan ha besvär med tarmen då det förekommer ett generellt autoimmunt påslag. De kan bli bättre på glutenfri kost, säger överläkare Ulla Lindqvist.
Erika Dingfors problem började tidigt, redan i tio, elva årsåldern. Då handlade det framförallt om svåra magsmärtor.
– Jag minns att jag låg på golvet i köket och ojade mig innan mamma tog mig till doktorn. Men jag tror inte vi fick något svar på varför jag hade ont, säger Erika.
Läs också del ett i artrikelserien: Erika fick rätt behandling-efter 20 år
Diagnos först i vuxen ålder
Snart skulle det som började som kramper i magen eskalera och Erika fick också problem med axlar, armbågar, höfter, knän, nacke, handleder och fingrar. Utöver det drabbades hon dessutom av extrem trötthet och yrsel. Men trots flera läkarbesök och undersökningar var det först långt upp i vuxen ålder som diagnosen psoriasisartrit kunde ställdas.
Erika fick då läkemedel, återkommande sprutor och sjukgymnastik vilket visserligen hjälpte vid de svåra skoven. Men i övrigt upplevde hon ingen större skillnad efter en tid av behandling och så småningom kom de svåra ledproblemen och sömnbesvären tillbaka. Medicindosen höjdes och besöken hos sjukgymnasten blev tätare. Men så kom äntligen vändningen.
– Vid en av provtagningarna tog de IgE viket jag visade höga värde på och fick en remiss för gastroskopi. Svaret på gastroskopin visade att jag hade en total villusatrofi, ingen slemhinna kvar alls, berättar Erika.
Och reumatologen Ulla Lindqvist förvånas inte över provsvaret.
– Patienter med psoriasisartrit kan ha besvär med tarmen då det förekommer ett generellt autoimmunt påslag med många typer av autoantikroppar, inklusive antikroppar typiska för glutenintolerans, celiaki, säger hon.
Har du psoriasisartrit? Testa dig här!
Samband mellan celiaki och PsA
Samtidigt poängterar hon att det kan vara svårt att se samband mellan psoriasisartrit och glutenintolerans i och med att antikroppsnivåerna oftast är lägre än vid äkta celiaki och att PsA-patienterna då inte uppfyller kraven för diagnosen.
Erikas ledbesvär har dock förbättrats signifikant sedan hon började utesluta gluten i sin kost.
– Jag har blivit piggare. Jag har heller inte ont i musklerna och får inte lika ofta inflammationer i lederna. Nu var det länge sedan jag behövde få sprutor. Värkmedicinen har jag så gott som slutat med och tar den idag bara vid behov istället för dagligen, säger Erika och fortsätter:
– Jag är fortfarande stel och har svårt att komma igång med kroppen när jag suttit still men mår mycket bättre och klarar framförallt av smärtan bättre när man inte är så fruktansvärt trött.
"Alla med autoimmun sjukdom borde testas"
Ulla Lindqvist lyfter att forskning finns på området och att flera svenska studier gjorts där man i enstaka fall funnit att personer med psoriasis som haft celiaki blivit helt bra efter strikt behandling därefter.
Det Erika hoppas på är att alla som har en autoimun sjukdom i framtiden ska få möjlighet testas för celiaki.
– Det finns ju undersökningar som tyder på att celiaki har ett samband med andra autoimmuna sjukdomar. Celiakidiagnosen har ställt till med mest elände i mitt liv i och med att jag var omedveten om att jag hade den, säger hon
Kommentera denna artikel
Just detta tror jag att många skulle vara hjälpta av. Min sjukdomshistoria är identisk med Erikas. Började med magsmärtor i 10-årsåldern, de var så kraftiga att jag svimmade. När jag fick barn debuterade psoriasisartriten och jag blev väldigt dålig och medicinerade hårt. Sedan 3,5 år har jag uteslutit gluten och är i stort sett frisk, medicinerar inte alls och har fått en enorm hälsovinst av det. Jag har inte heller celikati och visade därför inget på blodproven. Att sluta med gluten är ingen uppoffring alls med denna livsvinst! Värt att pröva för alla!
Man kan ju fråga sig varför det skall vara såå svårt att utesluta gluten i kosten när det i själva verket är så enkelt?
Inga har kommenterat på denna sida ännu