Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Reumatism

Rörelseorganens sjukdomar – viktigt med tidig diagnos

Nyligen uppdaterade Socialstyrelsen de nationella riktlinjerna för rörelseorganens sjukdomar, vilka omfattar reumatoid artrit, axial spondylartrit, psoriasisartrit, artros och osteoporos. Läs en sammanfattning av de viktigaste budskapen här.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2021-01-25

Annons

De nationella riktlinjerna ska ligga till grund för olika beslut inom hälso- och sjukvården. Riktlinjerna för rörelseorganens sjukdomar publicerades i januari 2021 och är en uppdatering av riktlinjerna som publicerades 2012.

Dessa sjukdomar ingår i riktlinjerna:

  • Tre inflammatoriska reumatiska sjukdomar:
    • reumatoid artrit (ledgångsreumatism)
    • axial spondylartrit (inflammatorisk ryggsjukdom)
    • psoriasisartrit (som drabbar många med hudsjukdomen psorisasis)
  • artros
  • benskörhet (osteoporos).

Tidig diagnos, behandling och patientutbildning

De uppdaterade riktlinjerna innehåller totalt 78 rekommendationer till hälso- och sjukvården. Här är några centrala budskap:

Annons
Annons

Tidig diagnos och utredning

Det är viktigt att fler patienter får en diagnos och utredning tidigt, innan sjukdomen utvecklas och blir allvarlig. Genom att tidigt sätta in effektiva läkemedel kan skador undvikas.

Fysisk träning centralt i behandlingen

Vid sjukdom i rörelseorganen är fysisk träning mycket viktigt för att må bra. Ofta behövs hjälp med träning och rehabilitering av flera i hälso- och sjukvården som arbetar tillsammans.

Operationen artroskopisk kirurgi hjälper sällan

Vissa patienter med artros får en operation som kallas artroskopisk kirurgi, något som dock sällan hjälper. Behandlingsmetoder som fysisk träning och patientutbildning rekommenderas istället.

Annons
Annons

    Källor

  • Socialstyrelsen - https://www.socialstyrelsen.se/regler-och-riktlinjer/nationella-riktlinjer/information-till-patienter/om-publicerade-riktlinjer/rorelseorganens-sjukdomar/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.