Upplysningskampanj om ryggont
Då är det ofta viktigt för prognosen att behandlingen sätts in så snart som möjligt. Kunskapsbehovet kring sjukdomen är stort både bland allmänhet och inom sjukvården. Därför startar nu Netdoktor en upplysningskampanj om AS.
AS, som tidigare kallades Bechterews sjukdom, är en kronisk ryggsjukdom som ofta orsakar svår smärta och stelhet. Sjukdomen utvecklas smygande och börjar vanligen i 20-30-årsåldern. AS börjar ofta med en molande värk i ryggslutet på natten. Ett annat tecken är stelhet på morgonen som minskar vid rörelse och försämras vid inaktivitet.
Netdoktors upplysningskampanj, som genomförs i samverkan med Reumatikerförbundet, syftar till att öka kunskapen om inflammatorisk ryggsjukdom hos allmänheten. Men även inom sjukvården behövs ökade kunskaper. Det tar ofta lång tid innan patienter får rätt diagnos. Detta beror delvis på sjukdomens gradvisa förlopp, men även på att det kan dröja innan patienten får träffa en reumatolog.
– Det är mycket viktigt att ställa diagnosen så tidigt som möjligt så att rätt behandling kan sättas in. Det finns i dag bra metoder med sjukgymnastik och läkemedel som gör att smärta, stelhet och inflammationen i ryggen minskar. Med rätt behandling kan många i dag leva utan smärta och klara av att jobba, säger professor Lennart TH Jacobsson, överläkare vid Reumatologiska kliniken, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, och Netdoktors expert för kampanjen.
Upplysningskampanjen omfattar ett kunskapstest samt ett antal informationsmejl till intresserade deltagare.
Kommentera denna artikel
Bra initiativ! Vet en som har AS men flera som har ryggbesvär. Känns som att det är väldigt vanligt att folk klagar på att de har ont i ryggen.
Hej Alexander!
Kul att du uppskattar kampanjen! Du får jättegärna sprida ordet vidare :)! Vi på redkationen vill gärna komma i kontakt med personer som har AS för intervjuer. Om det är något du kan tänka dig så kontakta gärna Bessie på redaktionen, hon har epostadress bhs@netdoktor.se
Jättebra initiativ!
Normalisera och informera. Har själv AS och när man berättar om hur det funkar är det många som berättar att de har eller känner nån med liknande symtom som liksom vägrar erkänna att de har problem. folk "biter ihop" i onödan.
Mvh
Inga har kommenterat på denna sida ännu