Ryggskador kan lindras med KBT
Ryggskador kan lindras med hjälp av kognitiv beteendeterapi, enligt en ny stor studie. Omkring åtta av tio drabbas någon gång av svår ryggsmärta och för många kan smärtan bli långvarig. Värk i ländryggen är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning i Sverige, och för ungefär 15 procent av de drabbade hjälper varken rådgivning, läkemedel, sjukgymnastik eller naprapati.
– De utvecklar långsiktiga besvär som får konsekvenser för både arbetsförmåga och socialt liv, säger Pernilla Åsenlöf, forskare vid institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet.
Nu visar dock en stor brittisk studie att gruppsamtal i form av kognitiv beteendeterapi, kbt, kan ha effekt mot ryggont. Det är forskaren Sarah E Lamb vid Warwick-universitetet som har funnit att terapin hade effekt fortfarande ett år efter behandling. I studien fick drygt 400 personer, som hade ont i ryggen i minst sex veckor, gå på sex gruppsamtal hos kbt-utbildad personal. En kontrollgrupp på 200 personer med ryggvärk fick enbart rådgivning.
När deltagarna följdes upp ett år senare upplevde 60 procent av dem som hade fått kbt att de mådde mycket bättre, jämfört med 30 procent bland kontrollgruppen.
– Studien visar att kbt är ett bra behandlingsalternativ, även om effekten är ganska måttlig. En fördel med den enklare form av kbt som användes i studien är att den är billig och kan ges av en utbildad psykolog, sjukgymnast eller sjuksköterska inom primärvården, säger Pernilla Åsenlöf till Dagens Nyheter. 
Tillsammans med sina kollegor har Pernilla Åsenlöf kunnat visa att kbt-inriktad behandling ger ännu bättre effekt om den kombineras med fysisk aktivitet.
– Ju tidigare den drabbade får behandling desto snabbare kan hon eller han komma tillbaka till jobbet, säger hon.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu