Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Livsstilen skyddar mot ryggsmärta

Om tillfälligt ryggont utvecklas till mer långvariga ländryggsbesvär beror till stor del på livsstilen. Något som främst gäller för kvinnor, enligt ny svensk forskning.

Publicerad den: 2015-01-19

Annons

– Våra resultat talar för att en livsstil som redan tidigare visats ha många positiva hälsoeffekter också kan rekommenderas som skydd mot långvariga ryggbesvär, säger Eva Vingård som är professor i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet, till Upsala Nya Tidning.

I studien ingick närmare 9 000 kvinnor och män i Stockholms län som uppgett att de hade smärtor i ländryggen, via en omfattande hälso- och livsstilsenkät. När deltagarna kontaktades fyra år senare sade 11 procent av kvinnorna och 9 procent av männen att de hade drabbats av mer långvarig smärta i ländryggen.

Att undvika rökning, äta minst fyra portioner av frukt och grönt varje dag, samt hålla sig fysiskt aktiv under minst 2.5 timmar i veckan är några livsstilsfaktorer som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom samt cancer. Men nu visar ny svensk forskning att dessa faktorer även verkar förebygga långvarig ländryggsmärta, i synnerhet för kvinnor.

Annons
Annons

Ungefär en femtedel av kvinnorna, 21 procent, i enkätstudien angav att de inte levde utefter de fyra hälsosamma livsstilsfaktorerna, och den gruppen utvecklade mer eller mindre kroniska ländryggsbesvär. Detta jämfört med endast 9 procent av kvinnorna som uppgett samtliga hälsosamma livsstilsfaktorer.

– Ju fler hälsosamma livsstilsfaktorer, desto lägre var risken för långvariga ländsryggsbesvär. Även för kvinnorna som bara hade en eller ett par av dem var alltså risken lägre än för kvinnorna som inte hade en enda av dem, säger Eva Vingård till tidningen.

Långvarigt ryggont var även mindre vanligt bland män som uppfyllde de fyra hälsosamma livsstilsfaktorerna, jämfört med dem som saknade dessa.

– På grund av att få män i studien utvecklat långvariga ryggbesvär kunde sambandet dock inte säkerställas med statistiska metoder. Men troligtvis finns ingen reell skillnad mellan män och kvinnor när det gäller effekten av en god livsstil, säger Eva Vingård till UNT.  

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.