Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hur ska inflammatoriska sjukdomar behandlas?

Annons

– Jag tror inte att vården nödvändigtvis behöver så mycket mer pengar, men vi behöver bli bättre på att fördela resurserna, säger Anne Carlsson, ordförande för Reumatikerförbundet. Vården måste kunna anpassa sig efter patienterna i en ny tid. Till exempel passar inte droppmottagningar mig alls, där man ligger och får dropp och måste vara borta från jobbet under en hel dag.

Hon tycker bland annat att sjukvården skulle kunna bli bättre på att använda sig av ny teknik, exempelvis genom att patienter får träffa läkare över Skype.

Hans Karlsson, chef för området Vård och omsorg på SKL, Sveriges kommuner och landsting, anser att fokus bör flyttas från diagnos till symtom. Det viktigaste för patienten är inte att få en diagnos, utan rätt behandling, enligt honom.

Annons
Annons

– En gammal ärrad reumatolog sa till mig en gång att det bara finns en reumatologisk sjukdom men att den kan te sig på olika sätt. Som läkare möter man inte en patient med en diagnos utan en patient med symtom, och det är dessa vi ska behandla, säger han.

I nuläget upplever många patienter med reumatism eller andra inflammatoriska sjukdomar att de blir avvisade från vården i flera år, för att ingen lyckas sätta rätt diagnos.

– Men de beskriver ju mycket väl sina symtom, så om vi behandlar symtom istället för diagnoser kommer vi runt detta problem, säger Boel Mörck, verksamhetschef inom reumatologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Delar av paneldebatten ägnades också åt diskussioner kring biosimilarer som behandling av reumatiska sjukdomar.

Annons
Annons

– Det är biologiska läkemedel som är mycket lika men inte identiska med referensprodukten. Eftersom de är så pass lika finns inte samma krav på säkerhet och därför kan de produceras till en lägre kostnad, säger Christopher Sjöwall, vetenskaplig sekreterare i Svensk reumatologisk förening.

Enligt tidningen Reumatikervärlden tappade det första biologiska läkemedlet inom reumatologi sitt patent i februari i år, vilket gör att nya – och billigare – kopior kan komma ut på marknaden.

– Idag får ungefär en tredjedel av patienterna med reumatoid artrit biologisk behandling. Med billigare biosimilarer skulle fler kunna komma ifråga för den här typen av behandling, säger Christopher Sjöwall.

– Det är klart att vi ska börja använda oss av biosimilarer, varför skulle vi inte göra det? Sedan är det givetvis viktigt att vi följer upp de här patienterna noga, säger Anne Carlsson.

Hej åhörare!

Monica Svensson har haft reumatism i över trettio år

Monica Svensson, 77 år, Visby, har haft reumatism i över 30 år

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Vad tycker du borde förbättras inom reumatismvården?

– Jag tycker att det är väldigt sorgligt att Spenshult reumatikersjukhus har lagts ner. Där fanns alla experter inom reumatism samlade på ett och samma ställe – något som jag annars har saknat inom sjukvården. Det är inte heller tillräckligt mycket samarbete mellan olika grenar av läkarkåren. Jag önskar också att landstingen var mer generösa med utlandsvård. Jag blir mycket bättre av att slippa blåsten och regnet om vintrarna. Dessutom skulle jag vilja ha samma läkarkontakt under en längre tid, som det är nu får jag träffa olika reumatologer nästan varje gång. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-10-20 16:56 (7 år sen)

    Jag har så fruktansvärt ont i min rygg! Benen är svaga och min overkropp svag ( instabil enligt fysioterapeft på Akademiska ) Jag orkar inte ha det så här längre!
    Jag har försökt att röra på mig men får dagen efter mycket ont! Även här jag tarm och urin problem då jag måste rika mig eftersom jag har fått en diagnos på atonisk blåsa och då får jag sådan svår smärta i urinroret och min läkare på Akademiska så att det måste jag få medicin då Uvi kommer då och då.
    Och tarmen fungerar inte så jag får använda ett sätt som heter Peeresten från Coloplast.
    Men det är min svara smärta som ingen förstår? ??
    Jag får äta Citodon och Lyriska och stetsolid och antidepressiva medel men inget hjälper!
    Jag är desperat behov av hjälp med att försöka få bli bättre!
    Även hjälp av en assistent som hjälper mig med olika saker! Väntar på svar från Akademiska sjukhuset men det skulle ha kommit nu men inget svar????
    Jag har en husläkare och en Ortoped som vill hjälpa mig men jag orkar inte ha det så här längre!
    Tack för mig !

  • Avatar Tidigare användare 2015-08-8 23:12 (9 år sen)

    Malamuter blir lite som dom ve4xt upp. Det e4r se4llan en vuxen Malamute som inte tidigare tre4nat le4gger ner tid ff6r att le4ra sig.Qilaq och Niqo ge5r inte att je4mff6ra med me5nga av alla mamleutar vi tre4ffat Dom tar be5de leksak och godis.Rasen e4r ju de5 sve5rmotiverad och extremt sje4lvste4ndiga om dom tidigare inte tre4nat!Qilaq e4r ju varken det ena eller andra av det, han e4r ju alltid motiverad oftast mer e4n vi, och sje4lvste4ndigheten har han under kontroll Niqo e4r under utveckling

  • Avatar Tidigare användare 2015-07-16 18:21 (10 år sen)

    Ni nämner biologiska läkemedel,men inte vilka....? Varför? Jag är 92 år och
    har plågats av reumatiska problem i över 40 år,vilket resulterade i en "vinkeloperation"i höger ben på ortopeden i Huddinge.Tack,det under-lättade....,men då som nu är det nödvändigt att dagligen inta Glukosamin
    för att stå ut med värken i alla övriga leder i kroppen...!För många år sedan
    stoppades försäljningen,Varför?..., när den återkom, förklarades den som
    godkänt läkemedel av Läkemedelsverket,men till ett högre pris....Varför?
    och till sist,varför i all värden ingår inte denna" undermedicin" i LÄKE-
    MEDELS-förmånen,trots att den uppenbarligen inte ger några biverk-ningar. Varför undrar.....Sven Å...


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.