Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

”Reumatisk sjukdom ska inte vara ett hinder för att arbeta”

”Tidig diagnos, remiss till en reumatolog och tillgång till effektiva behandlingar förbättrar livskvaliteten och förmågan att arbeta. Tyvärr får alldeles för många vänta på diagnos, och därmed behandling”, det skriver Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet och Tommy Jillmarker, distriktsordförande Reumatikerförbundet Stockholm.


Publicerad den: 2019-10-11

”Reumatisk sjukdom ska inte vara ett hinder för att arbeta”
Annons

Fler personer med reumatisk sjukdom och sjukdom i rörelseorganen skulle vara i arbete om de fick diagnos och behandling tidigare. Det visar forskning som den europeiska paraplyorganisationen för reumatiska sjukdomar, EULAR, lyft fram i samband med Internationella reumatikerdagen 12 oktober. I EU skulle ytterligare en miljon personer kunna vara i arbete varje dag om tidiga insatser var mer tillgängliga för personer med reumatiska sjukdomar och sjukdomar i rörelseorganen.

Totalt har över en miljon människor i Sverige någon form av reumatisk sjukdom. Många lever med smärta, svår trötthet, nedsatt funktionsförmåga, försämrad livskvalitet och risk för allvarliga följdsjukdomar. I takt med att de moderna läkemedelsbehandlingarna blivit fler och bättre har möjligheterna att delta aktivt i arbetslivet ökat.

Följande tre samhällsförändringar skulle förbättra livet för personer med reumatiska sjukdomar: 

  1. Tillgång till tidiga insatser för att begränsa smärta, trötthet och stelhet som gör det svårt att fortsätta arbeta.
  2. Större medvetenhet om de utmaningar som människor med reumatiska sjukdomar står inför.
  3. En översyn av hur vi arbetar. Möjlighet till flextid, bättre möjlighet till hemarbete och till höj- och sänkbara skrivbord kan göra stor skillnad.

Tidig diagnos, remiss till en reumatolog och tillgång till effektiva behandlingar förbättrar livskvaliteten och förmågan att arbeta. Tyvärr får alldeles för många vänta på diagnos, och därmed behandling.

Reumatisk sjukdom inte ska vara ett hinder för att arbeta. Alla människor ska ges möjlighet att arbeta till 100 procent av sin förmåga och kunna försörja sig på det. Om ens förmåga är 90 procent av en heltid är det orimligt att kräva att en person ska vara sjukskriven 25 procent. Det är slöseri med resurser och arbetskraft.

Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet
Tommy Jillmarker, distriktsordförande Reumatikerförbundet Stockholm


 Åsikterna som uttrycks i artikeln är skribentens/skribenternas egna.

 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-10-21 17:52 (5 år sen)

    De har rätt, det stämmer i mitt eget fall. Det tog minst 10 år innan jag ens blev trodd fast jag redan hade gravt deformerade leder där doktorn mittemot, med egna ögon borde ha sett, att ngt verkligen var fel.
    Reumamarkören i provsvaren visade sig förstås inte, psoriasis i grundsjukdom, en superhög sänka, stor trötthet m fl saker som idag är självklara att de uppmärksammas hos en reumatolog (men kan missas även där, vet jag av egen erfarenhet).
    På Vårdcentralen? Nej, Nej där finns väldigt få läkare som ser och kan något alls om ledsjukdomar (stämmer det att blivande läkare endast läser otroligt lite om reumatiska sjukdomar under sin utb.tid?)
    Framförallt är det förödande om man inte passar in i "reuma-mallen" . Jag har en allvarlig form av PSOA som snabbt förintade mina leder, alla till "smulor" och det väääldigt fort med en otroligt jobbig och smärtsam smärta.
    Jag hade idag, 40 år senare, haft en helt annan situation OM någon hade trott på mig fr allra första början, medicinerat mig och gett mig understöd i form av assistans. Jag hade då ff kunnat arbeta istf att bli sjukpensionär. Jag som älskade att arbeta, sörjer självklart det MEN det man "säger" fr debattörernas sida, till Försäkringskassan (som agerar oerhört illa mot sjuka människor istf att, som på "min tid" som var sjukskriven i omgångar, ge stöd på olika sätt) är att "alla med reumatism borde arbeta" och då hamnar vi fel. FK fångar bara precis det de vill höra. Det finns numer inte någon vilja/kunskap/omsorg att ta hand om sjuka människor. Det enda de är ute efter är att kunna sänka sjuktalen, inget annat. Det här inlägget från Reumatikerförbundet kan, tyvärr, få HELT motsatt effekt. Som t ex att ännu fler jagas in i att kämpa med både en förfärligt smärtsam sjukdom/deformerade leder samtidigt som man nu dessutom kan få ännu mer problem med FK än de har idag. Jag tycker att om deras dröm besannas, på riktigt och väldigt fort, då är tanken god. MEN den andra sidan av "myntet" kan vara att mina farhågor besannas och det? det borde man ha tänkt på innan man satte de här åsikterna på pränt.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.