Läsarfråga: ”Vad skiljer egentligen artros och psoriasisartrit åt?”
Vad är det för skillnad på muskelreumatism och kronisk muskelinflammation? Och kan ledgångsreumatism påverkas positivt av klimakteriet? Här svarar reumatologen Ulla Lindqvist på läsarnas frågor om reumatiska sjukdomar.
Vad är skillnaden på psoriasisartrit och artros?
Läsarfråga:
Vad skiljer egentligen artros och psoriasisartrit åt? Både hur diagnos ställs och behandlingsmässigt. Är kvinna på 63 år med måttlig psoriasis sedan ca 20-års åldern.
Reumatologen Ulla Lindqvist svarar:
Artros är en diagnos som ställs på röntgen mot bakgrund av patientens ledvärk.
Psoriasisartrit diagnostiseras utifrån ledbilden som patienten uppvisar och den kan vara inflammation i muskel eller senfäste vid någon led, inflammation i led, eller inflammatoriska besvär i rygg. Dessutom ska patienten ha några av dessa tecken: psoriasis, eller psoriasis i närmsta släkten, saknar reumatisk faktor (den finns vid ledgångsreumatism), kan ha eller har haft så kallade korvfingrar eller korvtår, att man har typiska förändringar på röntgen som skiljer sig från artros och reumatoid artrit.
Hälsningar Ulla
Påverkas reumatoid artrit (ledgångsreumatism) av hormoner?
Läsarfråga:
Hej,
jag har haft reumatism sedan 11 års ålder. Under tonåren var jag helt frisk, sedan kom sjukdomen tillbaka i 20-årsåldern och jag var riktigt dålig i så gott som hela kroppen fram till 40-årsåldern, då jag kom i klimakteriet och RA:n försvann nästan helt. Är nu 45 år och mår jättebra. Kan det vara hormonerna som påverkar reumatismen?
Reumatologen Ulla Lindqvist svarar:
Det är inte omöjligt att hormoner har en effekt på debut och återinsjuknande. Studier av debutåldrar har gett den misstanken.
Hälsningar Ulla
Sjögrens syndrom och fibromyalgi - vad kan jag göra åt tröttheten?
Läsarfråga:
Hej! Jag lever med Sjögrens syndrom och fibromyalgi. Mitt mående går i vågor kan man säga och har bättre och sämre dagar. Får ofta ont i kroppen och blir väldigt trött, inte som att man sovit dåligt utan den där förlamande sjukdomströttheten. Jag tycker att det är den som är svårast att hantera av alla mina symtom som jag lever med.
Jag studerar till arbetsterapeut själv och ger råd om aktivitetsbalans. Men den är svår att hitta själv... speciellt eftersom jag är ung, i 20-årsåldern och vill orka det som mina jämngamla gör. Jag vet att jag till exempel kommer behöva arbeta deltid framöver men vad kan jag mer göra. Vill inte missa livet liksom, är väldigt aktiv när jag kan och gillar att röra på mig. Det känns inte som det jag gör räcker till. Försöker tänka bra mat, sova minst 8 timmar gärna mer, träna och återhämtning. Ändå tar energin slut innan dagarna är över. Har du ytterligare råd??
Reumatlogen Ulla Lindqvist svarar:
Hej!
Tyvärr är tröttheten mycket svår att få bukt med. Men jag är imponerad av Din analys och Dina funderingar. Jag tror att Du kommer att hitta Din nivå och med tanke på Din unga ålder får vi hoppas att man kommer med nya behandlingar som kan minska tröttheten.
Hälsningar Ulla
Skillnad på muskelreumatism och kronisk muskelinflammation?
Läsarfråga:
Hej!
Vad är skillnaden mellan muskelreumatism och kronisk muskelinflammation?
Reumatlogen Ulla Lindqvist svarar:
Muskelreumatism medför smärtor i stora muskelgrupper som skulderpartiet och höft, skinkmuskelpartiet. Man finner förhöjd sänka men inga inflammatoriska förändringar i muskulaturen.
Kronisk muskelinflammation betyder att det är en inflammation i muskulaturen som varat över längre tid. Dit räknas ofta myositer som karaktäriseras av påvisade inflammationer i själva muskulaturen.
Hälsningar Ulla
Sprickor i hälsenan - kan det vara en reumatisk sjukdom?
Läsarfråga:
59-årig kvinna. Tar blodtrycksmedicin och har hypotyreos sedan 10 år tillbaka. Smärta i foten till och från. Hade aningen förhöjd reumafaktor. Ultraljud av foten visade sprickor i hälsenan. Var hemma från jobbet några veckor men har problem kvar. Även problem med irriterade ögon.
Kan det vara reumatiskt?
Tack på förhand!
Reumatologen Ulla Lindqvist svarar:
Hej!
Troligtvis inte. Din hälsena verkar ha åldersförändringar. Troligtvis belastar Du fötterna fel. Ta kontakt med en fotklinik och få utprövade ilägg i Dina skor. Det kan vara undergörande.
Hälsningar Ulla
Kommentera denna artikel
Jag har sedan ca 2,5 år muskelreumatism, äter kortison 1,25 mg+tabletter som hejdar biverkningar. har haft mycket värk i hela kroppen utom huvudet. F.n. är det ganska bra, men sänkan vill inte gå under 55. Är det trots det möjligt att minska dosen kortison? Andra värden är normala.
Inga har kommenterat på denna sida ännu