Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Vaccination

Reseapoteket

När man är ute och reser är det bra att ha med ett litet reseapotek även om man är frisk. Det kan komma till användning om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka på resan.

Publicerad den: 2008-10-02

Annons

Om du har en kronisk sjukdom bör du tala med din läkare i god tid före resan, så att ni tillsammans kan diskutera om du ska vidta särskilda åtgärder, som exempelvis vilka vaccinationer du bör ta, vilken malariaprofylax som är mest lämplig och om du behöver ha extra medicin med dig. Även läkare på vaccinationscentral kan ge råd.

Anpassa reseapoteket efter ditt resmål. Självklart är det skillnad om du reser till Bangkok eller Köpenhamn. Dessutom kan vissa läkemedel kräva att du har med ett intyg.

Vad ska jag ha med mot åksjuka?

Mot åksjuka, det vill säga åk-, flyg- och sjösjuka kan milda antihistaminer i tablettform köpas receptfritt på apoteket. Observera att de flesta antihistaminer också har en sömngivande effekt. Medicin mot åksjuka ska helst tas innan resan startar.

Annons
Annons

Vad ska jag ha med mot resediarré?

När du reser till vissa länder är risken stor för att du råkar ut för resediarré. Allt fler försöker förebygga resediarrén genom att ta tabletter eller kapslar som innehåller mjölksyrebakterier, för att därmed spara dyrbara resdagar som annars skulle ha använts till att springa mellan säng och toalett. Detta är en ofarlig metod, men fungerar inte alltid.

Medlen, som kan köpas receptfritt, kan ha effekt på såväl lös som hård mage. Du bör starta med medicinen före resan och fortsätta tills du är hemma igen. Det är en rätt dyr behandling, men du bör hålla dig till de rekommenderade doserna och inte spara på tabletterna.

Koleravaccin kan ge visst skydd mot resediarré orsakad av så kallade E. colibakterier. Tala med din läkare eller vaccinationsmottagning. Läs mer om resediarré.

Vad ska jag ha med mot magproblem?

  • Ett svagt laxerande medel (finns receptfritt) kan vara bra att ha med för den som har tendens till förstoppning.
  • Om du har tendens till sura uppstötningar, halsbränna och ont i magen då du exempelvis äter stark mat, kan du ta med dig ett så kallat syraneutraliserande medel.

Om du trots dessa åtgärder blir dålig, och diarrén och/eller kräkningarna gör dig orkeslös, så kan du göra två saker:

Annons
Annons
  • För det första ska du se till att hela tiden ha något att dricka - det är särskilt viktigt när det gäller barn (Coca-Cola brukar fungera bra). Kroppen kan bli uttorkad vid diarré på grund av att du förlorar för mycket vätska, salter och mineraler. Speciellt om du befinner dig i varmt klimat. Då kan det vara bra att ta salt- och mineraltillskott i form av brustablett. Tabletten ska lösas upp i rent vatten (observera att det är mycket viktigt att vattnet är rent, köp alltid vatten på flaska och kontrollera att korken är fabriksskruvad). Vätskeersättningsmedel finns att köpa på apoteket.
  • För det andra kan du använda ett stoppmedel för att lindra diarrén. De är mycket effektiva och kan vara räddningen på flygresan hem, där en eventuell diarré skulle förvandla resan till en mardröm. Medicinerna kan fås såväl på recept som receptfritt. Dessa medel ska inte tas under någon längre tid och helst enligt läkares ordination.

Vad ska jag ha med mot smärta?

Smärta kan i de flesta fall avhjälpas med receptfria läkemedel innehållande paracetamol (till exempel Alvedon, Panodil), acetylsalicylsyra (till exempel Magnecyl) eller ibuprofen (till exempel Ipren). De kan fås som vanliga tabletter, brustabletter eller mixtur och hjälper mot huvudvärk, muskelsmärtor, tandvärk och menstruationssmärtor med mera. Om du har någon allvarlig kronisk sjukdom bör du rådgöra med din läkare om vilket smärtlindrande preparat du bör hålla dig till.

Vad ska jag ha med mot feber?

Mot hög feber kan du ta med något febernedsättande, till exempel receptfria läkemedel som innehåller paracetamol, acetylsalicylsyra eller ibuprofen (se ovan).

Ska jag ta med antibiotika?

Infektioner med feber beror i regel på virus. Antibiotika verkar endast mot bakterieinfektioner. Även om du på de flesta platser i världen kan få antibiotika utan recept och läkarordination, så ska du avhålla dig från det. Det finns risk att resistenta bakteriestammar utvecklas. Om du räknar med att du kommer att behöva antibiotika så bör du tala med din läkare om det innan du åker.

Vad ska jag ha med som skydd mot solen?

Till ditt reseapotek hör också nödvändiga solskyddsfaktorer (tänk på att du kan behöva flera olika, börja alltid med hög solkskyddsfaktor, speciellt om du reser till tropiska länder) och solhatt eller skärmmössa är alltid bra att ha med. Rådfråga personal på apoteket om du är osäker på vilken/vilka solkskyddsfaktorer som passar dig. Ta också med kräm eller lotion att använda efter solning.

I samband med detta kan det också vara en god idé att ta med salva eller gel som är lokalbedövande eller hjälper mot klåda om du ändå skulle råka bränna dig. Det finns också speciella medel som är effektiva mot insektsstick och brännskador från maneter. Hör med apotekspersonalen för mer information.

Ska jag ha med något mer?

Lite första hjälpen-material kan vara bra att ta med. Det kan förslagsvis vara plåster, bomull, säkerhetsnål, gasbinda, kirurgtejp och en liten flaska klorhexidinsprit att tvätta sår med. Myggmedel och hydrokortisonkräm mot insektstick och solskador kan också vara bra att ha med och sängnät om du är i malariaområde och inte har luftkonditionering på hotellrummet. Och glöm inte kondomer och p-piller om det är aktuellt.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Reseapoteket - en checklista:

  • Åksjuketabletter
  • Laxerande medel
  • Kapslar/tabletter med mjölksyrebakterier
  • Läkemedel som bromsar diarré
  • Syraneutraliserande läkemedel
  • Värktabletter/febernedsättande (Alvedon, Magnecyl, Ipren etc)
  • Solskyddskräm och lotion
  • Plåster
  • Sårrengöring (klorhexidin, bomull)
  • Kompress, gasbinda och/eller snabbförband
  • Säkerhetsnål
  • Sax och pincett
  • Sårtejp/kirurgtejp
  • Myggmedel
  • Hydrokortisonkräm (mot solskador och insektsstick)
  • Kondomer
  • P-piller

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.