”Onödig risk att inte vaccinera sig”
En resa utomlands innebär i de allra flesta fall underbara upplevelser, andra kulturer, exotiska maträtter, bad och vilda djur. Men det innebär även en ökad risk för sjukdomar och därför kan det vara viktigt att agera förebyggande och vaccinera sig.
– Man vaccinerar sig för säkerhets skull. Det är klart att man kan klara sig utan att vaccinera sig men det är en onödig risk att ta. Drabbas man av någon sjukdom som till exempel turistdiarré, hepatit eller kolera kan konsekvenserna bli förödande, säger läkaren Ola Strömstedt, specialist i allmänmedicin samt vaccinationsläkare vid VaccinDirekt i Stockholm.
I Sverige finns inte så många sjukdomar som är så pass farliga att vi måste vaccinera oss mot dem, och eftersom vi inte är utsatta för så svåra sjukdomar som befolkningen är i många andra länder har vi heller inte hunnit bygga upp någon immunitet, menar Ola Strömstedt.
– Många kan kanske tycka att svenskarna vaccinerar sig i onödan men faktum kvarstår att det är dumt och onödigt att ta risken att drabbas av en sjukdom som man hade kunnat undvika genom att vaccinera sig.
Vaccination - en investering
Ska man vara utomlands under en längre tid i exempelvis Indien, Egypten eller Mexiko uppmanar Ola Strömstedt samtliga att vara noga med att vaccinera sig. Och eftersom det kan bli en kostsam historia att vaccinera sig tipsar han om att ta med den kostnaden i resbudgeten.
– Man bör alltså kalkylera att det är en kostnad med att vaccinera sig men man får försöka se det som en investering. Svenskarna är ju rent generellt väldigt medvetna och intresserade av sin hälsa och då anser jag att man även bör vara försiktig med att dra på sig någon allvarlig sjukdom, säger Ola Strömstedt som ser att svenskarnas nya sätt att resa ökar smittoriskerna.
– I dag vill de flesta ha ut något mer av sin resa än bara en strand och lite bad. Många vill ha äventyr och upptäcka nya spännande miljöer och händelser. Man väljer kanske dessutom att vara borta längre än en vecka och exponeringstiden är i högsta grad en bidragande faktor. Desto fler okända miljöer man befinner sig i under sin utlandsvistelse, desto större är risken att drabbas av någon okänd sjukdom.
Japansk encefalit – Oförutsägbar risk, allvarliga konsekvenser
Japansk encefalit orsakas av ett virus som sprids till människa via myggstick i Asien. Sjukdomen startar oftast med influensaliknande symtom och kan ge hjärninflammation, som i sin tur kan orsaka kramper och förlamningar. Valneva Sweden AB, 105 21 Stockholm
Professionell vägledning är A och O
Ola Strömstedt anser samtidigt att svenskarna rent generellt är rätt duktiga på att vaccinera sig. Men han påpekar att det är viktigt att gå till en mottagning där det finns en läkare som man kan konsultera med för att komma fram till vilka vacciner man bör ta.
– Det är väldigt svårt för en novis person att avgöra vad man behöver vaccinera sig mot. Allt beror på vart man ska, hur länge man ska vara borta, vad man ska göra och så vidare. Det görs en individuell bedömning från fall till fall beroende på vad vi anser att personen i fråga behöver. 
Avslutningsvis är Ola Strömstedt noga med att påpeka att inget vaccin är 100 procentigt säkert.
– Det finns inget vaccin som vi i dagsläget kan garantera har 100 procentig säkerhet men de flesta vacciner är mellan 95-98 procent säkra. Olika influensavaccin brukar ha en säkerhet på omkring 70 procent. Dukoral, ett drickbart vaccin som bland annat tas mot kolera och turistdiarré är däremot väldigt ojämn, dukoral kan ha en säkerhet på mellan 25-85 procent men trots detta är folk väldigt benägna att ta detta. För även om vaccinet inte skyddar dig helt och hållet lindrar det ofta de svåra diarréer som sjukdomarna ofta innebär, säger läkaren Ola Strömstedt.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu