Att tänka på vid utlandsresor
Under semestertider reser många svenskar utomlands. Vid byte av miljö och land drabbas många av diarrésjukdomar. Vill du minska risken för magsjuka och en förstörd utlandssemester? Vi ger dig några enkla råd på vad du bör tänka på och vad du bör vara försiktig med.
Christina Lantz på Livsmedelsverket berättar att det inte går att ge några generella landsspecifika råd, men att det absolut finns allmänna råd vid utlandsresor och resor inom Sverige.
– Bakterier och virus kan orsaka matförgiftning och andra sjukdomar därför är ett gott råd vid restaurangbesök att försöka undvika eller åtminstone vara försiktig med buffémat.. Bufféer kan vara riskabla då det är mycket viktigt att den kalla maten har hållits tillräckligt kall och den varma maten har hållits tillräckligt varm. Det här gäller även i Sverige och inte specifikt för utlandsresor, förklarar Christina Lantz. Något man dock bör undvika utomlands är råa ägg, fortsätter hon.
Eftersom små barn är känsligare för bakterier och virus som kan orsaka matförgiftning är det bra om föräldrar är extra försiktiga med mat till barn.
– Hygien är alltid viktigt, därför kan det vara bra att kasta ett extra på hur hygienen i restaurangen verkar.
Livsmedelsverket rekommenderar:
Var försiktig med:
Chatt om resevaccin: Vaccinexperten svarar på frågor inför vinterns resor
Ska du snart resa till Mexico, Indien , Japan eller Sri Lanka? Då kanske du också vill veta vilka vaccin du bör ta innan du åker. Ställ dina frågor till vaccinexperten och läkaren Charlotta Zacharias under vår livechat tisdag den 26:e november kl. 12:00-13:00 på Netdoktor.se.
- Bufféer, sallader av frukt och grönsaker, skivat kallt kött
- Råa eller löskokta ägg
- Otillräckligt upphettad mat av köttfärs, kyckling, fisk och skaldjur
- Opastöriserad mjölk och färskost gjort på opastöriserad mjölk
- Desserter som mousser och liknande
- Kranvatten bör undvikas om vattnet inte är tillräckligt kolererat – köp då heller vatten!
Ät gärna!
- Mat som är tillräckligt varm och tillräckligt kall – bakterier dör vid upphettning
- Grönsaker och frukt som du själv skalar
- Bröd och yoghurt
- Vatten som kokats är säkert att dricka
Om du blir sjuk – tänk på följande:
När man semestrar utomlands kan miljöbytet många gånger orsaka diarré och andra sjukdomar. Oftast läker diarréer ut av sig själva men i samband med diarré förlorar man mycket vätska, det är därför bra ersätta den förlorade vätskan med att dricka förpackat vatten, svagt te, juice som är utspädd med vatten eller soppor. Särskilt viktigt är detta om barn och spädbarn drabbas av diarré.