Förstoppning - ofarligt men obehagligt
Många drabbas av hård mage eller förstoppningt – men oftast finns ingen anledning till oro. Förstoppning är ett av de vanligaste magproblemen, och Mikael Lördal, läkare i gastroenterologi, kan nästan alltid ge lugnande besked till sina patienter.
– Det är inte farligt att ha förstoppning, även om det kan vara våldsamt obehagligt. Många tycker att det gör ont och att magen känns uppblåst. Men det är bra att veta att det mycket sällan ligger en sjukdom bakom förstoppningen.
När patienterna kommer till Mikael Lördal med olika typer av magbesvär är den vanligaste frågan om det kan vara cancer.
– Ofta går det att avskriva den oron med en gång när man hört patientens berättelse. I vissa fall kan det behövas ett par undersökningar också.
Läkemedel kan orsaka förstoppning
Om en patient har besvär med förstoppning brukar Mikael Lördal först av allt höra om personen ifråga äter någon medicin. Vissa läkemedel har som bieffekt att man blir hård i magen, och då kan man försöka ändra eller till och med avbryta läkemedelsbehandlingen.
Läs även: Fakta om förstoppning och god råd mot hård mage »
– Annars råder jag först och främst patienten att se över sin kost. Man behöver ofta äta mat som innehåller mer fibrer för att få igång en trög mage. Det kan handla om till exempel fullkornsprodukter av olika slag. Fördelen med att äta mer fullkorn är att sådan mat är mindre gasbildande än en del annan fiberrik kost, som olika sorters kål, bönor och andra baljväxter.
Japansk encefalit – Oförutsägbar risk, allvarliga konsekvenser
Japansk encefalit orsakas av ett virus som sprids till människa via myggstick i Asien. Sjukdomen startar oftast med influensaliknande symtom och kan ge hjärninflammation, som i sin tur kan orsaka kramper och förlamningar. Valneva Sweden AB, 105 21 Stockholm
[ReadMoreLinkBoxSecond]
Fibrer eller laxermedel mot hård mage
Om patienten fortfarande är lika hård i magen trots kost fullproppad med fibrer kan Mikael Lördal ordinera laxermedel. Man börjar med att prova om patienten märker någon effekt av bulkmedel, ett laxermedel med mycket fibrer som ska stimulera tarmen. Man kan också testa exempelvis minilavemang och till sist också tarmretande läkemedel som stimulerar musklerna inuti tarmen.
Men även om du tycker att du bajsar sällan behöver det inte innebära att du är förstoppad.
– En undersökning visade att mag- och tarmfriska personer hade allt mellan tre tarmtömningar om dagen till tre i veckan. Så det finns en stor spännvidd i vad som räknas som normalt och friskt, säger Mikael Lördal.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu