Zikavirusinfektion
Vad är zikavirusinfektion?
Zikavirusinfektion, också kallat zikafeber, är en infektionssjukdom orsakad av zikavirus. Smittan överförs via myggbett.
Viruset upptäcktes i Uganda på 1940-talet och namnet är uppkallat efter Zika-skogen. Lokala utbrott har genom decennier rapporterats på många ställen både i Afrika och Asien. Zikafeber ses som en ofarlig sjukdom, och ger vanligtvis milda influensaliknande symtom.
Under 2015–2017 var det en zikavirusepidemi i Syd- och Mellanamerika. I Brasilien kunde man parallellt med zikavirusepidemin registrera en kraftig ökning av mikrocefali (underutvecklad/liten hjärna) hos nyfödda. Det har visat sig att fosterskadorna berodde på zikavirusinfektion som överförts från moder till barn under graviditeten. Man vet inte med säkerhet hur stor risken är att barnet smittas och om det smittas hur stor risken är att det blir sjukt.
Symtom
Efter bett av en infekterad mygga går det vanligtvis tre till tolv dagar (inkubationstid) innan symtomen visar sig. Studier tyder på att fyra av fem som har smittats inte får symtom, bara en av fem känner sig alltså sjuk.
De typiska symtomen är plötsligt insättande feber och ett småprickigt utslag på kroppen. Även ömma leder och röda irriterade ögon brukar ses. Vissa får också muskelvärk och huvudvärk. Symtomen är vanligtvis lindriga och varar i upp till en vecka.
Låt inte diarré förstöra en efterlängtad semester
Magproblem och diarré är en vanlig anledning till en förstörd semester och orsakas oftast av bakterier tex campylobacter, ETEC, salmonella eller shigella. En annan orsak till diarré kan vara kolerabakterien. Valneva Sweden AB, 105 21 Stockholm
Orsak
Zikavirus sprids till människor med myggbett. Det är myggan Aedes aegypti, och ibland Aedes albopictus, som vanligtvis överför sjukdomen. Detta är samma myggart som är känd för att kunna sprida denguefeber och gula febern. Aedes-myggan överlever inte utanför tropiskt eller subtropiskt klimat och det är därför i dagsläget ingen risk för att viruset ska spridas till norra Europa.
Det finns beskrivet enstaka fall av smitta vid sexuell kontakt och man misstänker att smitta kan spridas via blod. I praktiken räknar man dock med att det är mycket ovanligt med smitta mellan människor, undantaget från mamma till barn under graviditet.
Diagnos
Om det uppstår typiska symtom inom en till två veckor efter vistelse i områden med känd virusspridning, kan sjukdomen misstänkas. Diagnosen bekräftas genom att påvisa viruspartiklar i blod, eller genom att mäta antikroppar mot viruset efter att infektionen är över. Dessa analyser görs i Sverige av Folkhälsomyndigheten, men de är oftast inte nödvändiga att utföra. Gravida ska dock provtas.
Behandling
Det finns ingen effektiv behandling av zikavirus och inte heller något vaccin. Vid behov kan man under några dagar ta febernedsättande och smärtlindrande mediciner innehållande paracetamol.
Förebyggande behandling
Smitta kan effektivt förebyggas genom att undvika myggbett. Aedes-myggan är mest aktiv på dagen. Vid resa till områden med utbrott av zikavirus rekommenderas heltäckande klädsel, myggmedel och till natten myggnät.
Prognos
Förloppet av zikavirusinfektion är lindrigt och ofarligt för de allra flesta. Det finns enstaka rapporterade fall av Guillain-Barrés syndrom (tillfällig förlamning i framför allt benen) efter zikavirusinfektion.
Graviditet
Det är ökad risk för fosterskador om mamman har zikavirusinfektion. Fosterskador som har rapporterats är för litet huvud (mikrocefali), ögonförändringar, klumpfot och ledförändringar. Gravida kvinnor bör därför undvika att resa till områden med utbrott av zikavirus. Både män och kvinnor som rest i områden med utbrott av zikavirus rekommenderas att vänta tre månader innan de försöker bli gravida.