Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

West Nile virus-infektion

West Nile-viruset lever främst i vilda fåglar. Mygg sticker smittade fåglar, och kan därefter överföra viruset till människa.


Uppdaterad den: 2024-04-22

Annons

Vad är West Nile-fever?

West Nile-fever, på svenska nilfeber, är en virusorsakad infektion som framförallt förekommer i Mellanöstern, Asien Afrika. och USA. Det har  även varit flera epidemier i europeiska länder. I dagsläget är klimatet i Sverige inte varmt nog för att smittan ska kunna spridas med myggen men det kan ändras om klimatet blir varmare. 

Annons
Annons

Symtom

Vanligtvis är infektionen mild och ofarlig. Det beräknas att cirka 80 % av dem som smittas inte utvecklar några symtom.  Vissa får en influensaliknande besvär som varar några dagar.

Hos färre än 1 % orsakar smittan allvarlig sjukdom med hjärnhinne- eller hjärninflammation. Symtomen är då kraftiga i form av huvudvärk, illamående, kräkningar, ryckningar och kramper, nackstelhet och medvetslöshet. 

Orsak

West Nile-viruset lever främst i vilda fåglar. Mygg sticker smittade fåglar, och kan därefter överföra viruset till människa. Människor blir inte smittade direkt av fåglar eller andra djur, inte heller smittar människor varandra. Virusets överlevnad i myggen är beroende av temperaturen. I Sverige räknar man med att klimatet inte är varmt nog för att smittan ska spridas med myggen.

Annons
Annons

Diagnos

Det är bara vid allvarlig sjukdom som det finns behov av provtagning för att påvisa sjukdomen. Detta görs genom blodprovstagning och vid undersökning av ryggmärgsvätskan. 

Behandling

Det finns ingen specifik behandling och de allra flesta blir friska spontant.

Vid allvarlig hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation är det nödvändigt att snabbt bli inlagd på sjukhus. Behandlingen går då ut på att lindra symtomen och att vara stödjande, ofta med intensivvård så att kroppen själv kan övervinna infektionen. 

Om man vistas i ett område där viruset finns är det viktigaste man kan göra att skydda sig mot myggstick.  

De myggarter som överför viruset är mest aktiva i skymningen och vid soluppgång, men är också aktiva om natten. Om man vistas utomhus efter solnedgång rekommenderas därför att huden ska vara täckt  med långbyxor, långärmat och strumpor. Kläderna bör inte vara vita eller ha kraftiga färger då myggen dras till detta. 

I tillägg rekommenderas att myggmedel används. Bäst skydd har man i praktiken om man är inomhus efter solnedgång och samtidigt har myggnät i fönster, dörrar och kring sängen. 

Vaccin till människor saknas, det finns i nuläget endast till hästar.

Prognos

De allra flesta återhämtar sig helt. Några få utvecklar hjärninflammation, vilket kan leda till döden. Speciellt hos äldre eller personer med nedsatt immunförsvar finns en ökad risk för komplikationer. 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.