Vaccination under barn- och ungdomsåren
Före vaccinationen frågar sjuksköterskan om barnet är friskt och om det har fått reaktioner på eventuella tidigare vaccin.
Före vaccinationen
Kom ihåg att informera sjuksköterskan om barnet nyligen har fått ett läkemedel, har allergi eller andra hälsoproblem.
Det är ofarligt att vaccinera ett barn som är förkylt eller lite ur form. Men det är vanligt att skjuta på vaccinationen vid akut sjukdom och vid feber över 38 grader.
Barn som har fått speciella reaktioner efter tidigare vaccinationer och barn med allvarlig eller långvarig sjukdom bör bedömas av läkare före vaccination. I enskilda fall kan det vara aktuellt att avvika från vaccinationsprogrammet.
Efter vaccinationen
De flesta barn får en liten eller ingen reaktion efter vaccination.
Feber över 39 grader och/eller nedsatt allmäntillstånd kan vara tecken på allvarlig sjukdom och behöver inte vara en reaktion på vaccinet. Kontakta därför alltid läkare om du är orolig för barnet.
Chatt om resevaccin: Vaccinexperten svarar på frågor inför vinterns resor
Ska du snart resa till Mexico, Indien , Japan eller Sri Lanka? Då kanske du också vill veta vilka vaccin du bör ta innan du åker. Ställ dina frågor till vaccinexperten och läkaren Charlotta Zacharias under vår livechat tisdag den 26:e november kl. 12:00-13:00 på Netdoktor.se.
Kombinationsvaccin
Ända sedan starten för det svenska barnvaccinationsprogrammet på 1940-talet har man använt kombinationsvaccin. Kombinationsvaccin innehåller vaccin mot flera sjukdomar i samma spruta. Det innebär färre stick för barnet och mindre tillsatsämnen i vaccinen totalt. Biverkningarna är också färre efter kombinationsvaccinen än när vaccinen ges var för sig.
Reaktioner på vaccin
- Rodnad, svullnad och smärtor på stickstället förekommer då och då efter alla vaccin och kan hålla i sig i några dagar.
- Lätt feber, oro, gråt, sömnighet, opasslighet eller nedsatt aptit i ett till två dygn förekommer hos upp till ett av tio barn efter vaccination. Feber över 39 grader är ovanligt.
- Hos småbarn kan snabbt stigande feber leda till feberkramper. Feberkramper i sig är inte farligt, men kontakta läkare för att utesluta annan akut sjukdom.
- Blekhet, illamående eller svimningsanfall efter vaccination är vanligare hos stora barn än hos spädbarn och beror nästan alltid på att barnet reagerar på sticket/smärtan eller situationen.
- Allergisk reaktion på vaccin kan förekomma i sällsynta fall. De farligaste allergiska reaktionerna kommer snabbt efter vaccination och därför ska barnet helst stanna på vårdcentralen i minst 20 minuter efter vaccinationen.