Leptospiros
Leptospiros är en sjukdom som kan spridas från djur till människa och orsakar ofta en influensaliknande infektion. Leptospiros är mycket ovanligt i Sverige.
Vad är leptospiros?
Leptospiros är en akut bakteriesjukdom hos människor orsakade av bakteriearten Leptospira. Det är en zoonos, det vill säga en sjukdom som överförs från djur till människa. Hos människor kan infektionen vara mild och övergående, men den kan också ha ett mer allvarligt förlopp. Den vanligaste smittvägen är vatten som blivit förorenat med urin från smittade djur. Av den anledningen ses sjukdomen först och främst hos människor som arbetar med vatten i lantbruk, eller personer som badar i förorenat vatten.
I Sverige är leptospiros numera en ovanlig sjukdom, men sågs en del till mitten av 1900-talet. Numera ses ett par fall om året. Runt om i världen är sjukdomen utbredd.
Symtom
Inkubationstiden, det vill säga tiden från smitta till att symtomen visar sig är vanligtvis mellan fem dagar och två veckor.
Symtomen är ofta milda eller influensaliknande och kan gå över av sig självt. Allvarlig och livshotande infektion är sällsynt men förekommer. Blodförgiftning kan orsaka hög feber, lever- och njursvikt och hjärnhinneinflammation.
Låt inte diarré förstöra en efterlängtad semester
Magproblem och diarré är en vanlig anledning till en förstörd semester och orsakas oftast av bakterier tex campylobacter, ETEC, salmonella eller shigella. En annan orsak till diarré kan vara kolerabakterien. Valneva Sweden AB, 105 21 Stockholm
Orsak
Leptospiros förekommer hos vilda och tama djur – råttor och andra gnagare, hundar, nötboskap och svin. Människor smittas av djuren, oftast via deras urin som förorenat vatten. Det förorenade vattnet tar sig in genom små sår eller sprickor i huden, men kan också tränga sig genom slemhinnor i exempelvis ögon eller mun. Smitta mellan människor är mycket sällsynt.
Diagnos
Diagnosen ställs genom analys av blod och/eller urinprov.
Behandling
Behandling kan ske med antibiotika. Det finns inget vaccin tillgängligt i Sverige. Sjukdomen är anmälningspliktig. Det innebär att sjukvården måste rapportera inträffade fall.
Prognos
Sjukdomen har oftast god prognos. Allvarlig infektion är ovanligt men kan vara livshotande.