Antibiotikaresistens sprids globalt via resenärer
– Den här studien visar att resistens kan spridas väldigt långa avstånd, mellan länder, globalt, väldigt snabbt via personer som tar med sig resistensen i tarmen när de reser, säger Anders Johansson, docent i infektionssjukdomar vid Umeå universitet, till Sveriges Radio.
Resenärer kan enkelt få i sig resistenta bakterier via mat eller vatten, och dessa bakterier följer sedan med personen tillbaka till hemlandet. Följden blir att svårbehandlade infektioner sprids mellan olika världsdelar i högre grad.
Problemet med antibiotikaresistens stod högst upp på listan när WHO arrangerade sitt världshälsomöte tidigare i år. När det gäller Sverige drabbades uppskattningsvis 12 000 svenskar av resistenta bakterier under fjolåret.
Krävs flera åtgärder
Enligt den nya svenska studien krävs flera åtgärder för att minska resistensspridningen, däribland ökad kunskap, god hygien och förbättrad levnadsstandard globalt. Antibiotikaresistens är inte enbart ett problem för sjukvården i dagsläget, påpekar Anders Johansson.
– Resistensproblematiken är ett samhällsproblem och inget som bara är knutet till sjukhus, säger han till radion.
Chatt om resevaccin: Vaccinexperten svarar på frågor inför vinterns resor
Ska du snart resa till Mexico, Indien , Japan eller Sri Lanka? Då kanske du också vill veta vilka vaccin du bör ta innan du åker. Ställ dina frågor till vaccinexperten och läkaren Charlotta Zacharias under vår livechat tisdag den 26:e november kl. 12:00-13:00 på Netdoktor.se.
Kommentera denna artikel
hur kan medvetslösa patienter skydda sig mot att bli smittade med resistenta bakterier på sjukhus och vårdhem- när badvagnar och duschvagnar enligt löpande bandprincipen används på alla sängliggande patienter. LIkaså- hur skall de kunna skydda sig mot smitta vid sondmatning etc... Handukar/badlakan används både uppe och nedtill .
Rengöringen hinns knappast med eftersom det måste gå så fort. Är det bättre att låta bli att duscha tro?
Kan en person som besökt exv Asien, Nordafrika och som blivit smittad med resistenta bakterier(utan att veta om det) som arbetar i en livsmedelsaffär och hanterar exv charkvaror, färs mm. Kan han/hon överföra dessa bakterier till de matvaror som personen kommer i kontakt med.
Inga har kommenterat på denna sida ännu