Hej!
Jag ska resa till Indien och vara borta i en månad och har inte vaccinerat mig ännu. Vilka vaccin bör jag ta för att inte bli sjuk av sjukdomar som sprids av myggor? Och vilken sjukdom är allvarligast att drabbas av?
Hej,
Indien är ett mycket diverse land. När du kommer till en resemedicinsk mottagning är det bra om du kan ge detaljerad information vart någonstans du kommer vara i landet, hur länge, på vilken boende standard och aktiviteter som är planerad.
Generellt är det klokt att se över att ditt grundskydd är uppdaterad och mer specifikt för resan att ha ett skydd mot
- hepatit A och B
- tyfoid
- kolera
- japanks encefalit
- evtl denuge
- evtl malariaprofyalx
Mygg
När det gäller mygg är din största risk att drabbas av denuge. Men det finns även zika, chikungunya, japansk encefalit och malaria.
Japansk encefalit och malaria är farliga sjukdomar. Jag rekommenderar att du vaccinerar dig mot japansk encefalit.
Du kan även vaccinera dig mot dengue. Jag rekommenderar det vid längre vistelse eller om man har haft dengue tidigare.
När det gäller malaria är det bara vissa områden där det finns risk för att bli smittat. Så det är bara om du har övernattning på landsbygd eller djungelmiljö kan det i vissa områden även rekommenderas malariaprofylax. Det betyder att du behöver ta läkemedel som motverkar malaria under tiden du är i riskområdet och en viss tid efteråt. Dock för dom flesta resenärer till Indien är risken för malaria obetydligt.
Det är viktig att du skyddar dig mot myggstick både dagtid och kväll:
- När du sover ska det inte finnas mygg. Sov under myggnät.
- Använd skyddande kläder.
- Använd insektsmedel dagtid och kväll.
Reser du till områden där det finns malaria tänk på att feber, sjukdomskänsla, influensa likande symptom kan vara malaria upp till 3 månader efter resan. Utgå att det är malaria tills motsatsen är bevisad. Sök alltid vård och berätta att du har vistats i ett område där det finns malaria. Man behöver då ta blodprover för att utesluta malaria.
Rabies
Tänk på att hundar, katter och apor kan bära på virussjukdomen rabies. Att djuret är sjuk är inte alltid synligt. Det bästa är att inte ta kontakt med djur och att hålla avstånd.
Problemet med rabies är att djuret kan bli aggressiv och anfalla dig oprovocerad. Om du blir biten eller få saliv av djuret på dig: skölj såret ordentligt i 15 minuter och om det går med tvål. Tvål är effektiv mot virus. Sök vård omedelbart. Du kan behöva behandlas med flera doser rabiesvaccin som en postexposition profylax och eventuellt även rabiesimmunglobulin, dvs antikroppar mot rabies.
Mat och vatten
Tänk på att vara noggrann med mat och vatten.
Mat: det ska lukta gott, smaka gott och alla andra ska äta där.