Vaccinexperten svarar på frågor om resevaccin

Ska du snart resa till Thailand, Indien, Brasilien eller Egypten? Då kanske du också vill veta vilka vaccin du bör ta innan du åker. 
Den 24 oktober kl. 14:00-15:00 kan du chatta med Harald Zetterquist om resevaccin. Han är medicinskt ledningsansvarig läkare för Min Doktors vaccinationsverksamhet samt medicinsk chef (CMO) för hela Min Doktor. Harald Zetterquist har ett brett kunnande inom vaccinologi och har sedan 2007 en privat vaccinationsmottagning.

Du kan också skicka in frågor i förväg, men svaren publiceras inte förrän den 24 oktober 2024. 

I den här chatten kan du ställa anonyma frågor om resevaccin, som exempelvis: 

  • Hur lång tid innan min resa måste jag vaccinera mig? 
  • Vad gör jag om jag har missat en vaccinationsdos?
  • Behöver jag tänka på vaccinationer om jag ska resa inom Europa? 
  • Jag ska till Indiska Oceanen - vilka vaccin bör jag ta? 
  • Finns det speciella vaccinationsrekommendationer för äldre resenärer? 
  • Kan jag ta resevaccin om jag är gravid? 
  • Hur ofta behöver jag förnya mina vaccinationer? 
  • Vad är riskerna med att inte vaccinera sig innan en resa?
  • När behöver jag vaccin mot hepatit A och B, rabies, malaria, tyfoid eller japansk encefalit?

 

Chatten sponsras av:

valneva logo hires


Om din fråga blir besvarad kommer den publiceras publikt  på netdoktor.se, var därför noga med att inte lämna ut känsliga uppgifter. Genom att skicka in din fråga samtycker du till att Bonnier Healthcare Sweden AB får behandla dina personuppgifter och får skicka e-post till dig med en länk till samtliga besvarade frågor, efter att live-chatten stängt.

 

Ställ en fråga

Vill du få e-post där vi sammanställer besvarade frågor samt när vi publicerar något nytt inom valt område?

Chatt

  1. Behöver jag fylla på vaccin mot polio inför resa till Jerusalem?

    Om jag är 79 år och fått 4 poliosprutor tidigare i livet och vill besöka Jerusalem nu, behöver jag fylla på mitt polioskydd?

    Harald  Zetterquist

    Harald Zetterquist

    Medicinskt ledningsansvarig läkare för Min Doktors vaccinationsverksamhet samt medicinsk chef (CMO) för Min Doktor

    Just nu finns risk för ökad polioförekomst i Gaza, då kriget hindrat vaccinationskampanjer, men jag har inte hört eller läst att det skulle omfatta Jerusalem. Om man har 4 vaccinationer i livet räcker det vanligen som ett långvarigt skydd, men skall man resa till plats med cirkulerande poliovirus är det tillrådligt att ta en dos till inom 6 mån före resan, då har man med all säkerhet ett bra skydd och det finns ett tillgängligt vaccin som bara riktar sig mot polio. Om du är 79 år och inte tagit boosterdos mot stelkramp, difteri och kikhosta de senaste 15-20 åren är det en bra idé och det finns som kombinationsvaccin även med polio om så är.

  2. Ska man ta denguevaccin om man är över 60 år?

    Jag är 68 år och planerar att resa till Argentina i januari och stanna kvar i 6 veckor. Förra sommaren drabbades Argentina hårt av denguefeber. Jag funderade på att vaccinera mig men har förstått att man avråder personer över 60 från att ta vaccinet. Varför är det så? Vad är farorna? Går det att göra undantag? Tack på förhand!

    Harald  Zetterquist

    Harald Zetterquist

    Medicinskt ledningsansvarig läkare för Min Doktors vaccinationsverksamhet samt medicinsk chef (CMO) för Min Doktor

    Hej, Din fråga är inte alldeles lätt att ge ett entydigt svar på. I den studie som ligger till grund för vaccinets introduktion ingick i huvudsak yngre personer och man kan då av statistiska skäl inte dra en linjär slutsats att det gäller för alla åldrar eftersom vi vet att vårt immunsvar blir svagare med åren och 60-års åldern är liksom en vedertagen gräns för detta. Kort sagt saknas studiedata som belägger effekt eller kunnat visa på biverkansprofil för äldre. Sen vet vi att just levande försvagade vaccin (som denguevaccinet) har ett ganska bra anslag även för äldre med sin förmåga att skapa antikroppar och en bank av minnesceller. Många länder har tillsvidare rekommenderat att inte vaccinera personer över 60 år i väntan på fler, just pågående, studier. Folkhälsomyndigheten har inte satt en övre åldersgräns, men en del infektionsläkarföreningar runtom världen vill tillsvidare avvakta med att rekommendera vaccinet till äldre. Det finns inga dokumenterade fall med faror för en 60-plussare, men samtidigt få kontrollerade studier på utfallet. Vad gäller undantaget är det ofta fråga om en individuell bedömning och den resandes beslut; hur stor är risken på resmålet? hur länge är man i riskområde? har man andra underliggande sjukdomar som skulle kunna göra en infektion värre? kan jag skydda mig på annat sätt?


     

  3. Vilka vaccin bör man ta inför resa till Mauritius?

    Jag har Trombocytopeni, RUNX 1. Vilka sprutor ska man ta inför resa till Mauritius?

    Harald  Zetterquist

    Harald Zetterquist

    Medicinskt ledningsansvarig läkare för Min Doktors vaccinationsverksamhet samt medicinsk chef (CMO) för Min Doktor

    Hej, graden av trombocytopeni och hur lättblödande man är kan inverka på risken för blödningar i muskel när man injicerar vaccin. Vissa vaccin kan ges i underhuden och därmed minska blödningsrisken, men innan du går till en vaccinationsmottagning bör du ha konsulterat din behandlande läkare avseende RUNX 1 så att det inte blir onödig tidsspillan eller risk. Mauritius är ganska \"snällt\" ur ett riskperspektiv så ofta räcker det att ha skydd mot hepatit A och sen skydda sig mot myggbett som kan överföra t ex dengue och chikungunya.

  4. Vaccination för resa till Thailand

    Hej! Min 30-åriga dotter ska till Thailand och resa runt på öarna. Hon kommer vara där ca 3 veckor. Hon fick Havrix 2003 med påfyllnad 2004. Räcker det som skydd? Vilka övriga vaccinationer rekommenderar ni?

    Harald  Zetterquist

    Harald Zetterquist

    Medicinskt ledningsansvarig läkare för Min Doktors vaccinationsverksamhet samt medicinsk chef (CMO) för Min Doktor

    Hej, När man fyllt 30 kan det vara dags att ta en boosterdos mot stelkramp, difteri och kikhosta om man inte gjort det sedan skolåldern. Havrixdoserna från 2003-04 har fortfarande effekt vad man vet idag, men mer data kan komma i framtiden. Lite beroende på resans karaktär och möjliga risker kan komplettering med skydd mot hepatit B vara på plats (två doser, 4v isär före resan). Myggskydd är vettigt för att undvika t ex denguefeber, där det också kan övervägas vaccination. Japansk encefalit är en annan myggöverförd virussjukdom där symptomen kan vara allt från helt banala till allvarliga. Risken ökar vid regnperiod och ju längre vistelsen är eller om man t ex är ofta resande till delar av Asien.

  5. Vilka vaccin bör jag som pensionär ta inför resa till Vietnam?

    Vilka vacciner behövs för 2 veckor turistresa i Nord-, Mellan och SydVietnam? Ska flyg inom landet samt charterbussar och fina hotell.
    Med vänlig hälsning, 75 åring pensionär

    Harald  Zetterquist

    Harald Zetterquist

    Medicinskt ledningsansvarig läkare för Min Doktors vaccinationsverksamhet samt medicinsk chef (CMO) för Min Doktor

    Det låter som en trevlig resa. Som pensionär kanske man inte fyllt på sitt skydd av det vi kan kallar grundvaccination, dvs stelkramp, difteri och kikhosta, sedan ungdomsåren och det bör man göra var 15-20 år för att upprätthålla skydd, i synnerhet mot kikhosta. Jag antar att ni också tar tillfället att skapa skydd mot influensa och covid-19 eftersom det kan finnas lite här och där. Lite mer specifikt för resor till sydostasien vill jag rekommendera skydd mot minst hepatit A, som överförs via mat och dryck, men även bra att ha skydd mot hepatit B som överförs via blod och kroppsvätskor (tex oskyddat sex, tatueringar, piercing och tatueringar om man har otur). Tyfoidfeber är inte jättevanligt men det finns vaccin. Japansk encefalit är en sällsynt men obehaglig sjukdom som överförs av myggor och där ökar risken ju längre (eller ofta) man vistas i länder med förekomst av viruset och det finns ett vaccin som tas i två doser före resan. Myggskydd är alltid att rekommendera då andra sjukdomar som dengue, chikungunya, zika och malaria kan förekomma, men malariarisken är väldigt låg i de sedvanliga turiststråken, städer och stränder. För den som är orolig för turistdiarré eller kolera finns det ett drickbart vaccin med viss skyddseffekt.

  6. Hur säkert är vaccinet för denguefeber?

    Hur säker är den nya vaccinet mot denguefeber. Min son har haft denguefeber och ska nu resa till Thailand. Han har påbörjat vaccineringen. Jag undrar hur säker vaccinet är?

    Harald  Zetterquist

    Harald Zetterquist

    Medicinskt ledningsansvarig läkare för Min Doktors vaccinationsverksamhet samt medicinsk chef (CMO) för Min Doktor

    Det vaccin som finns i vår del av världen mot dengue är väldigt väl studerat i områden med hög förekomst av denguefeber. För den som redan haft denguefeber är rekommendationen från WHO m fl stark för att ta vaccinet, men det skyddar även tidigare icke-utsatta. Säkerhetsdata avseende biverkningar är solida och visar inte på allvarliga, icke-övergåend biverkningar, men en del får feber och ledvärk och t om små utslag ca 10 dagar efter vaccinationen varför man bör vaccinera sig i god tid före resan. I uppföljande observationer efter ca 8 miljoner givna doser har man inte fått inrapporterat ett enda fall av allvarlig dengue efter vaccination även för den grupp som tidigare inte har känd dengueinfektion före vaccinationen. Vaccinet har funnits i Sverige ca 18 månader och det pågår fortfarande studier och uppföljningar för oss som inte lever i dengue-riaskområden.

  7. Vaccination vid resa till Filippinerna

    Vilka vacciationer bör man ta inför en resa till Filippinerna?

    Harald  Zetterquist

    Harald Zetterquist

    Medicinskt ledningsansvarig läkare för Min Doktors vaccinationsverksamhet samt medicinsk chef (CMO) för Min Doktor

    Se till att ha uppdaterat grundskydd mot stelkramp, difteri och kikhosta vilket finns som en kombispruta. Risken för hepatit A och B är inte försumbar så det är ett bra skydd att ha. Filippinerna är också ett riskområde för japansk encefalit där det finns ett effektivt vaccin. Lite beroende på resans längd och karaktär kan det vara värt att se över skydd mot infektioner via vatten och mat, t ex skydd mot kolera och tyfoid. Malaria är inte ett jättestort problem, men prata med din vaccinatör om vilka resmål som ligger framför dig så kan man avgöra risken. Myggskydd är altid att tänka på eftersom det kan förekomma myggor som överför såväl dengue som chikungunya.

  8. Vaccin inför Japanresa

    Hej! Behövs det någon vaccinering inför en rundresa i Japan?

    Harald  Zetterquist

    Harald Zetterquist

    Medicinskt ledningsansvarig läkare för Min Doktors vaccinationsverksamhet samt medicinsk chef (CMO) för Min Doktor

    Du bör som alltid se till att ha uppdaterat grundskydd mot Stelkramp, difteri och kikhosta om du är över 30 år och inte tagit påfyllnadsdos senaste 15-20 åren. I Japan finns risk för Japansk encefalit, en myggöverförd sjukdom som kan vara harmlös, men har man otur kan den vara livshotande eller ge men för livet. Befolkningen i Japan och stora delar av Asien är vaccinerad, så sjuktalen är inte så höga, men vi som inte har vaccinskydd är utsatta för risken. Vaccinet tas i två doser före resan, sista dos helst 10 dagar före avresan. Dosintervallet normalt 28 dagar, men fungerar även med en veckas intervall för vuxengrupper. Sen är det alltid en bra idé för resenärer till större delen av världen att vaccinera sig mot Hepatit A, ett virus som kan ge en form av gulsot och lång sjukdomstid. Det överförs av orent vatten och mat från människa till människa i huvudsak. Lycklig Resa!

  9. Hej och välkommen till chatten om resevaccin. Harald kommer snart börja svara på era frågor! / Nina, redaktör


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.