Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vaccination inför utlandsresan - det behöver du veta

Vilka vaccin du behöver inför en utlandsresa beror bland annat på vilka länder du ska besöka, vad du ska göra på resan och vilket skydd du redan har.


Publicerad den: 2019-05-07 Uppdaterad den: 2022-09-30

Annons

Så långt innan avfärd bör du vaccinera dig

Boka en tid hos en vaccinatör så snart du har bokat resan. Ibland behövs flera doser av ett vaccin som tas med några veckors mellanrum, därför är det bra att vara ute i god tid.

Fyll på ditt grundskydd 

Det kan även vara bra att fylla på det grundskydd, alltså de vaccin som du fått när du var liten. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla resenärer har ett grundskydd, vilket motsvarar vaccination mot: stelkramp, difteri och polio

Exempel: För stelkramp och difteri rekommenderas påfyllnadsdoser vart 20:e år.

Annons
Annons

Om du inte blivit vaccinerad mot eller haft mässling bör du även överväga denna vaccination. Detsamma gäller påssjuka och röda hund, då dessa tre sjukdomar fortfarande cirkulerar i många länder i världen.

Vaccination mot influensa och covid-19

Om du är i riskgrupp för att drabbas av allvarlig influensa och/eller covid-19, kan du även behöva vaccinera dig mot dessa. 

Vaccination mot TBE

Vaccination mot TBE, fästingburen encefalit, rekommenderas till personer som ofta befinner sig i riskområden och till personer som vistas mycket i skog och mark i områden med hög smittrisk. Om man ska vistas inom våt- eller skogsområden i Finland (framförallt Åland), Baltikum eller Centraleuropa, rekommenderas också vaccination mot TBE. 

Hur vet jag vilka vaccin jag redan fått?

Om du inte vet vilka vaccinationer du fått kan du försöka leta upp din journal på det stället du blivit vaccinerad. Om möjligheten finns kan du även fråga dina föräldrar vilka vaccin du fick som liten.

Annons
Annons

Hos Folkhälsomyndigheten kan du också ta del av en tabell som visar nuvarande och tidigare svenska vaccinationsprogram. Du kan även fråga din vaccinatör om det eventuellt är något vaccin du bör fylla på.

Vilka vaccin kommer jag behöva inför min resa?

Vilka vaccin man behöver inför en resa beror lite olika saker, bland annat:

  • Till vilket land du ska resa.
  • Var i landet du ska befinna dig. Ska du till exempel: stad, landsbygd, södra eller norra delen av landet? Ta gärna med din resplan till din vaccinatör.
  • Vad du ska göra i landet. Ska du till exempel leva under enkla hygieniska förhållanden eller arbeta i flyktingläger kan du behöva vissa vaccin som ”vanliga” turister inte behöver.
  • Hur länge du ska vara borta. Ju längre man är på ett resmål desto större blir risken att drabbas av sjukdomar som finns i landet.

Diskutera dessa punkter med din vaccinatör. 

Annat som din vaccinatör kan behöva veta om dig:

  • Din ålder.
  • Om du har några allergier.
  • Om du har någon sjukdom.
  • Om du är gravid.

Andra sjukdomar du kan behöva vaccinera dig mot

Här är några exempel på sjukdomar som du kan behöva vaccinera dig mot inför en resa, följ länkarna för att läsa mer om sjukdomarna:

Gula febern

Gula febern är en allvarlig infektionssjukdom som sprids via myggor. Sjukdomen finns i delar av Afrika och Sydamerika. Vissa länder kräver att du har ett intyg om vaccination mot gula febern för att få resa in i landet. Läs mer om gula febern här! 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Hepatit A

Hepatit A en inflammation i levern som orsakas av ett virus. Smittar oftast genom mat och dryck, kan även smitta mellan människor vid nära kroppskontakt. Läs mer om hepatit A här!

Hepatit B

Hepatit B är en inflammation i levern som orsakas av ett virus. Smittar via kontakt med blod eller andra kroppsvätskor från en smittad person. Läs mer om hepatit B!

Japansk encefalit 

Japansk encefalit orsakas av ett virus och överförs av mygg i stora delar av östra Asien och Sydostasien. Sjukdomen är ovanlig bland turister, men vissa personer rekommenderas ändå vaccination mot japansk encefalit om de ska resa på landsbygd eller befinna sig i områden där ökad risk finns. Sjukdomen kan i värsta fall leda till allvarlig hjärninflammation. Läs mer om japansk encefalit (hjärninflammation) här!

Kolera

Kolera är en smittsam magtarmsjukdom som bland annat sprids via förorenat vatten eller mat. Sjukdomen finns i länder/områden där vatten- och avloppsreningen fungerar dåligt. Mot kolera finns effektivt vaccin. Läs mer om kolera här!

Meningokocker

Meningokocker är bakterier som kan orsaka hjärnhinneinflammation och som framför allt finns i delar av Afrika. Inför pilgrimsfärden, Hajj, till Saudiarabien, krävs vaccination mot meningokocksjukdom för inresan. Läs mer om meningokocker här!

Rabies

Rabies är en mycket allvarlig virusinfektion i centrala nervsystemet. Sjukdomen finns över nästan hela världen och kan överföras från djur till människor genom saliv vid bett, framförallt av smittade hundar. Vaccination rekommenderas personer som löper ökad risk att exponeras för rabiesvirus. Läs mer om rabies här!

Tyfoidfeber

Tyfoidfeber är en bakteriesjukdom. De flesta blir smittade via dryck eller mat som blivit förorenat med bakterien. Indien, Bangladesh och länder i Mellanöstern är de vanligaste smittländerna. Sjukdomen leder bland annat till svår feber. Läs mer om tyfoidfeber här! 

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/
  • Medibas - https://medibas.se

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Dr Roger 2023-07-3 19:02 (19 månader sen)

    Make a logic listing country by country instead of this mess....

  • Avatar Dan 2022-10-6 08:45 (2 år sen)

    Resa till min frus släktingar på landsbygden i nordöstra Thailand vilka sprutor bör man ta ?

  • Avatar Tidigare användare 2019-10-23 14:07 (5 år sen)

    Hej! Ser märkligt ut på bilden med en personal (oavsett om det är på sjukhus/vårdcentral/vaccinationsmottagning) som vaccinerar med nagellack samt ring! Överallt inom vården talar man om basala hygienrutiner.

  • Avatar Tidigare användare 2019-10-23 14:22 (5 år sen)

    Mitt barnbarn är 4 månadgammal och ska resa till ett land där mässling är epidemic. Barnbarnet ammas. Behöver han vaccin? Han reser om 2 månader

  • Avatar Tidigare användare 2019-08-27 10:41 (5 år sen)

    Thailand vilka sprutor bör man ta?

  • Avatar Tidigare användare 2019-08-26 17:24 (5 år sen)

    Vilken vaccin behövs om man ska åka till Cypern

  • Avatar Tidigare användare 2019-05-15 21:06 (6 år sen)

    vilja vaccin bör jag ta för en längre resa till Portugal?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.