Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svårt att ta igen förlorad sömn

Annons

Efter en lång period av vakenhet eller många nätter i rad med för lite sömn kan det krävas mycket vila för att man ska återhämta sig. Det visar en ny amerikansk studie som presenteras i tidskriften Science Translational Medicine.
– Tidigare har man trott att om man hoppar över sömnen en natt så kan man ta igen det. Men det här visar att man inte tar igen sömn på samma sätt som man tidigare trodde, säger Torbjörn Åkerstedt, professor på Karolinska institutets sömnforskningsinstitut.

Forskarna bakom studien lät ett antal personer vara vakna i 33 timmar för att sedan få sova i tio timmar. Sedan mättes deras reaktionsförmåga. Försöken pågick under tre veckor och forskarna kunde notera att deltagarnas reaktioner blev allt långsammare. Den andra gruppen deltagare fick vara vaken 24 timmar och sedan sova 14 timmar. Även denna grupp visade kraftigt försämrade resultat i reaktionstestet. Studien visar även att effekterna av sömnbristen inte uppträder förrän flera timmar efter att man har vaknat. Torbjörn Åkerstedt tycker att människor är förvånansvärt okunniga om trötthetens fördröjning.
– Människor måste bli mer medvetna om det här. Folk är ofta förvånade över att de är så pigga på förmiddagen, även om de har sovit för lite. De förstår inte att trötthetseffekterna kommer mycket senare, säger Torbjörn Åkerstedt.

Annons
Annons

Studien pekar även på att sömnbrist ackumuleras över tid. Detta menar dock Torbjörn Åkerstedt att de flesta råder bot på under veckoslutet.
– Sover man mindre än sju timmar per natt bygger man upp en sömnbrist. De flesta människor korrigerar ju det här på helgen, men till exempel utbrända gör inte det. De har en mer permanent sömnbrist som byggs upp.

Enligt Åkerstedt är det främst tre faktorer som samverkar för att man ska undvika trötthet. Han rekommenderar minst sju timmars sömn per dygn, att man inte är vaken nattetid och undviker alla långa perioder av vakenhet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.