Rekordfå sjukskrivna i Sverige
”Sverige har i dag en historiskt låg sjukfrånvaro, fullt jämförbar med situationen i övriga Europa. Detta ger oss en unik möjlighet att tillsammans verka för en stabilisering på dessa låga nivåer”, skriver Selander.
Den främsta anledningen till den negativa bilden av sjukskrivningsläget i Sverige tillskriver Selander det faktum att man beräknat sjukskrivningarna utifrån sjuktalet, det genomsnittliga antalet dagar med sjukpenning per svensk och år.
”Som läsare kan man då lätt tro att genomsnittssvensken är sjukskriven två, tre eller fyra veckor per år, men så är det inte. Sjuktalet ger på så sätt en skev bild av verkligheten.”
Istället vill John Selander mäta på internationellt vis, då man vanligtvis räknar hur stor andel av de som har ett arbete som är tillfälligt hemma på grund av sjukdom, för att få en mer rättvisande bild. Mäter man istället enligt denna metod menar Selander att sjukskrivningen i Sverige är rekordlåg och i linje med övriga Europa.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
”Svenskar är sedan 2006/2007 varken mer eller mindre sjukfrånvarande än andra, och det gäller både kvinnor och män.”
John Selander ser flera orsaker till att sjukfrånvaron sjunkit. En relativt hög arbetslöshet gör att folk undviker sjukskrivning, samtidigt som jobbskatteavdraget missgynnar den som får sjukersättning. Rehabiliteringsarbetet i arbetslivet fungerar också allt bättre, skriver Selander.
Kommentera denna artikel
Vi har en politik som gör att du som är sjuk eller felformulerat rätt typ av sjuk kan underlätta.Men generellt sett Du ses enbart som ur ekonomiskt perspektiv så skall du vara lönsamt att investera i dig och som allting annat skall gå med ekonomisk vinst.
Om du då har fräckheten att vara sjuk så de förlorar pengar då är du inte alls populär.
Plus att vi har snart så pass hög arbetslöshet och med våra politiker som trots denna vetskap ska ha arbetsinvandring gör att sjuka människor ses med ännu högre hat,skam,lata och framför allt lätt utbytbar.Och den som är frisk och har förmågan att arbeta,vilken sekund som helst så kan du sitta där och plötsligt är den sjukes verklighet där.Undrande hur kunde detta hända mig,och i ett vips tillhör du en statestik tabell.Och med samma ögon som du tittat på vad du tyckte var enbart kostnad en belastning för samhället,med samma ögon och allmänt bemötande blir även din vardag så länge du nu orkar.
Och de som skapat denna situation sitter trygga med både hängslen och livrem.För dem är du bara en siffra,så jag undrar är vi friskare eller börjar medvetenheten av den verklighet bli ett faktum?Jag tror nog fertalet som är någotsånär ärliga vet svaret.
Ja det förvånar då inte mig , men detta beror då inte på att svenska folket är friskare numera !
Det beror nog på läkarnas attityd de tar ju inte eget initiativ till att ens fråga hur man klarar av att arbeta !
Själv operat bort en hjärntumör var sjukskriven 100 % i 7 veckor har sedan arbetat 100% ,gick själv ner i arbetstid för att klara av situationen ,till slut upplevde att läkaren på Vc blev lättad över att inte behöva förlänga mitt sjukintyg och hon avrådde mig inte ens att börja på !00% direkt. Jag hade då även haft hjärnhinneinflammation efter tumöroperationen jag är nog smått chockad ännu över hur den sk, eftervården fungerade för mig när jag kom hem till Dalarna från Uppsala 2013.
Ja nog verkar det vara en väldigt ofullständig rapport. Eller artikel.
Formuleringarna är konstiga. Låter bla som att arbetlöshet är bra - det gör att sjuka jobbar på.
Siffrorna på alla semesterdagar som används istället för sjukskrivning saknas.
Hur livegna sjuka jagas av försäkrkassa med tysta hot om utebliven ersättning i de sk tidiga rehabinsatserna finns inte med. Eller om att det finns negativa konsekvenser, också, av att ha sjuka människor på arbetsplatsen.
Och, ja, vabbandet och föräldraledighet är något som missbrukas mycket.
Och det finns ingen koppling till hälsotal.
Ja vad less man blir...
Varför undviks utredning om hur mycket vabbande det är varje dag, vecka ut och vecka in, år ut och år in. Vi som är för gamla och som inte vabbade när barnen var små (det fanns inget sådant, yngre kollegor får stora ögon och tappar hakan när man berättar). Var ens barn sjukt var man tvungen att visa läkarintyg på att barnet varit sjukt från första dagen, vilket i sig var oerhört krångligt. Att få en läkartid, ta sig dit och hem med sitt sjuka barn med kollektivtrafik etc. Alltså, sådant fanns inte. Vi pratar 80-tal, inte 1800-tal. Alltså, det vabbas högt och lågt, ingen säger något, det är ju så synd om Eva/Olle/Ahmed/Olga som har så sjuka barn. Men vi då, vi som alltid måste täcka upp för dessa utan extra vikarier. Är så trött på detta och det är tabu att prata om det. Detta har nu lett till att vi gamla (som är så långsamma och inte fattar den nya tekniken mm) nöts ner, blir utslitna i kropp och själ. När våra föräldrar eller andra anhöriga blir sjuka och gamla ersätts inte detta med något liknande vab utan man får betala ur egen plånbok. Dessutom är det besvärligt för de vanliga vabbarna att vi inte finns där och håller ställningarna. Jag vet att det är föräldrar som ser det som några extra semesterdagar" jag tog några extra vab-dagar", och det blir på bekostnad av de som inte gör det och arbetsbelastningen blir oerhörd. Ja, jag är bitter. Jag är en av de trälar som får betala med min kropp och själ för andras egoism. Jag kommer kanske att få pension, hela 8000 kr, efter fyrtiofem års arbete, om jag lever då. Jag menar att om ekonomin i vårt land tillåts urholkas på detta och andra sätt så kommer bland annat allt vabbande och annat som missköts leda till att det inte finns några pensionspengar kvar om inte allt för lång tid. Efter detta långa gnälliga inlägg vill jag egentligen bara att man uppmärksammar detta med vab och vilka konsekvenser det får för medarbetarna.
Ska man tro på alla rapporter, då måste man bestämma sig om antalet sjukskrivna är rekordhögt eller rekordlågt. Skriver man det första först och sedan går ut med precist motsägelsefull "sanning", då är det antagligen ingen vetenskapligt rapport. Läsarna är väl inga idioter.
Här finns vare sig VAB dagar eller hur många som tar ut sin övertid eller semesterdagar vid sjukdom... Man måste se på helheten.. Vad är det dessutom som misskrediterar de som är sjukskrivna o saknar anställning! Själv har jag arbetat i stort sett hela mitt liv. Arbetar extra så mycket jag kunnat vid sidan av studier. Är 48 år o har arbetat heltid o studerat halvtid, ensamstående. Sista anställning jag hade var i privat regi o ägaren gick i konkurs som föranledde min arbetslöshet. Samtidigt händer en rad traumatiska händelser i privatlivet, som tex att mitt tonårsbarn hade livsleda o gjorde ett suicidförsök. Allt detta sammantaget gjorde att väggen dök upp o därav sjukskrivning. Hade jag arbetsför efter uppsägning hade jag idag haft ett arbete med den arbetserfarenhet jag har o den universitetsutbildning jag har med ytterligare påbyggda universitetsstudier. Konstigt att inte räknas in bland de sjukskrivningstal som är att jämföra..
Jag har aldrig sett någon statistik på hur många som vabbar. Kan man få det?
Tyvärr är statistiken över sjukskrivningarna fortfarande mycket missvisande beroende på att de allra flesta går till jobbet fast man är sjuk p g av karensdag och låg ersättning i förhållande till inkomsten. Förutom att man smittar ned andra så kan detta leda till ökade långtidssjukskrivningar på sikt eftersom det kan ge följdsjukdomar mm. Att minska sjukskrivningarna går alldeles utmärkt om man minskar ersättningen men vi blir inte friskare av det snarare tvärtom!
Inga har kommenterat på denna sida ännu