Psykologen: Julstress orsakas av orimliga förväntningar
Samma visa år efter år – så hur ska vi hantera julstressen? Psykologen Anne Grefberg ger oss de tips och råd vi kan behöva så här innan jul.
– Att ha ett genomtänkt förhållningssätt till de krav man ställer på sig själv är en viktig nyckel. Att verkligen fundera över vad man gör och varför. Julen är en laddad tid med massor av förväntningar från alla håll, inte minst från en själv. Behöver man återskapa samma jul om och om igen, eller kan man dra ned förväntningarna och anpassa nivån till vad man orkar och vill, säger Anne Grefberg, legitimerad psykolog.
Hur ska vi lära oss att säga nej till saker utan att framstå som egoistiska?
– De flesta av oss tycker att vi är för egoistiska om vi sätter gränser för hur mycket vi ska ta på oss och delta i. Särskilt om det som vi då prioriterar är oss själva. Men det är viktigt att vi prioriterar oss själva - för att vi ska kunna ge något till andra på ett genuint sätt. På flygplanet ska man sätta syremasken på sig själv innan man hjälper andra. Det bör man tänka även i andra sammanhang. Och det är inte egoistiskt.
Ofta har vi en förväntan över hur julen ska vara men det blir ju inte alltid som man förväntat sig och det kan leda till att man blir besviken, antingen på sig själv eller andra runt omkring. Vad gör man då?
– Då tycker jag att man ska gilla läget, inte ha så mycket motstånd mot förändringar och tänka att man lär sig något nytt. Det kan även ge möjligheter att tänka genom hur julen ser ut och vad som är viktigt på riktigt.
Är du en av de som varje år känner dig julstressad? Dela med dig av dina erfarenheter och tips här nedan!
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Lyssna till Anne Grefbergs podd om just julstress här!
Läs även: Så här undviker du trög mage hela julen – vi ger dig tipsen!
Kommentera denna artikel
Fast är inte hela det konceptet ganska passé numera..? Det känns som det när man kollar runt o hör hur många man känner har det. De flesta jag känner ska fira så enkelt som möjligt o bara äta nåt gott, se på tv, träna lite extra, gå ute med hundarna, ta ett varmt bad o ligga o läsa. Långt ifrån alla har en tjock släkt o vänner att julfika med o DET skapar stress o ångest o nedstämdhet. Denna helg är en tragedi i många människors em med ensamhet, too much alkohol, dåligt mående, jour på jobb, skiftarbete, ungar om kräver dyrare presenter än föräldrarna har råd med osv i det oändliga. Så nej, gott folk, det är självpåtagen stress. Den verkliga julstressen den finns hos alla som sitter ensamma, mår dåligt, de som fått hus o hem bortsprängt o de som är hemlösa.
Nu börjar jag känna frid inför julen. Jag är 61 år, när jag bodde i "familj" var jag skräckslagen inför julen redan i oktober. Det var kvinnorna i all kanske välmening, idag vet jag att det inte var så. Om nu frid innebär en överkokt skinka, om frid innebär en saknad av en rökt renbog, om frid innebär att revbensspjällen som blev lite brända i ugnen. Om frid innebär att julgodiset blev illa.
Barnen dvs mina var ju så uppskörtade av deras mammor och mödrar så det var ur fas direkt.
Här läser man om barnombudsmannens påringningar under julafton där alkoholen flödar i tomtens rike i familjen. Jag är fullständigt säker på att julaftonens alkohol är inte mindre eller större än en vanlig helg.
Men , men , kasta skit på männen, de sitter där och super och kvinnan får minsann ta allt skit och förstör med tårblanka ögon Baaaaarrrrnens
jul. Skitprat.
Idag vi 61års ålder känner jag fullständig frid med min handikappade bror och min älskade vän.
Vi avslutar julkvällen med bibelns evangelium.
Inga har kommenterat på denna sida ännu