Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Övertidsarbete för sjuksköterskor ökar

Övertidsarbetet för sjuksköterskor och undersköterskor har ökat med nästan 50 procent i storstadsregionerna de senaste åren skriver Dn.se som tagit den av en granskning som SVT gjort. Den pressade situationen kan slå mot patientsäkerheten larmar Vårdförbundet.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-08-19

Annons

SVT:s granskning visar att de båda yrkesgrupperna, inom landstingen i Stockholm, Skåne och Västra Götaland, har en övertid som motsvarar mer än 1 000 heltidstjänster. Övertidsarbetet för yrkesgrupperna har ökat med 47 procent under årets första halvår jämfört med samma period 2009.

Anna Andersson, Vårdförbundets vice ordförande är inte förvånad över sifforna.

– Våra medlemmar har under lång tid signalerat att situationen på arbetsplatsen är alltmer pressad och att man nu är rädd för att bli inringd hela tiden, säger hon till SVT.

Annons
Annons

Vårdförbundet menar att situationen hotar patientsäkerheten. Redan nu finns signaler från sjuksköterskor och undersköterskor om att man inte hinner leverera en säker vård för att man är utarbetad.

Tillhör du en av yrkeskategorierna och jobbar du mycket övertid? Eller är du patient och upplevt att du inte fått den vård du behöver för att personalen upplevs som stressade och utarbetade? Berätta gärna om dina erfarenheter här nedan!

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-09-16 17:16 (11 år sen)

    Har du inget intresse alls i att ta del av de ftikaska studierna? Att ne5gonting le5ter ologiskt eller konstigt vid ff6rsta anblick e4r inte detsamma som att det c4R ologiskt eller felaktigt. I ditt inle4gg ser det ut som att du tycker man ska ge5 pe5 vad man tror om saker och ting, snarare e4n att ta del av fakta och dra slutsatser grundat pe5 se5dan. Varff6r uppmanar du inte me4nniskor att undersf6ka saker ordentligt? Att te4nka kritiskt? Det vore se5 mycket vettigare e4n att fe5 folk att fokusera pe5 vadcde tror. Tro gf6r man inte i vetenskap.

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-16 16:46 (11 år sen)

    Jag har antagit att det gjtors studier som visat att barn vars mammor rf6kt haft fler skadeverkningar av rf6kningen om de inte ammats e4n annars. Med tanke pe5 att det he4r e4r den re5dande rekommendationen inte bara i rabiata Sverige , menar jag.Ff6r min del handlar det inte om att tro (jag kan inte gissa mig till och det kan inte ne5gon annan heller hur ett barn pe5verkas av moderns rf6kande med och utan brf6stmjf6lk) utan det de4r e4r ne5got som studier me5ste komma fram till. Genom att se hur barnen reagerar. Hur de borde reagera e4r ointressant.

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-22 09:06 (11 år sen)

    Jag känner till att vi som jobbar i vården får jobba mer pressat än tidigare multi sjukare patienter mycket mindre personal för allt ska sparas på. Vi som jobbar under sådana former mår väldigt dåligt och patientsäkerheten äventyras vilket man inte vill. Alla är ju rädd om sitt jobb men nu är det brännande nära smärtgränsen för alla. I mitt arbetslag har flera sagt upp sig och letar annat jobb. Det är ju inte värt att stressa sönder sig. Alla mår dåligt och cheferna kommer med bara dåliga nyheter för oss att vi har inte klarat budgeten och måste spara mer. Botten är nådd. Det är ingen som orkar detta och fortsätter det i samma takt med spara så finns det ingen personal kvar.

  • Avatar 2013-08-19 19:02 (11 år sen)

    Jobbar i hemsjukvården. Mina kolleger o jag har både jobbat dubbelpass och fått brutit våran semester för att det inte går i hop. Hur länge kommer vi att orka.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.