Stress & utmattningssyndrom
Senast publicerade artiklarna
-
Läkarens tips: Så minskar du stressen under ledigheten
För många väntar ledighet och semester nu runt knuten, trots det kan det vara svårt att koppla av. Här ger Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på Netdoktor, sina bästa tips för att hitta återhämtning.
3 Kommentarer -
Tips för dig med stressmage
Magen är kroppens centrum. Att den är central för vårt välbefinnande märker vi när vi får problem med magen. Vår mage är känslig för emotionell påverkan och den kan ganska tidigt ge oss signaler på om något är fel.
-
Kamp- och flykt och "spela död" - reaktioner i kroppen vid stress
Stress är en naturlig reaktion som svar på någonting som exempelvis upplevs som påfrestande, hotande eller upprörande. Stress kan yttra sig på många sätt och upplevs olika av olika personer. Vad som triggar en stressreaktion är individuellt, men kan vara allt från att h...
-
Intervju med medlemskrönikören Monica Stenberg
Monica Stenberg är en av Netdoktors nya medlemskrönikörer, som skriver om utmattningsdepression. Läs intervjun med Monica!
-
För hög stressnivå påverkar kroppen
Kroppen tror att du svävar i livsfara när du är stressad. Vid hög stressnivå skärps syn och hörsel. Vi blir också starkare samtidigt som andra fysiska funktioner går ner på sparlåga.
Faktablad om sjukdomar och hälsotillstånd
Här nedan ser du faktablad som är skrivna av läkare. Du hittar alla faktablad under rubriken ”Sjukdomar” i menyn.
-
Sömn och sömnproblem
Sömnproblem är mycket vanligt vid depression. Forskning har påvisat direkta kopplingar till sömnbrist och depression, men det är svårt att veta vad som orsakar vad. Oavsett orsak och verkan är det viktigt att rätta till sömnproblem.
-
Psykologisk stress och sjukdom
För många är stress detsamma som att att ha mycket att göra eller mycket att tänka på. Stressen i sig själv gör oss inte sjuka, men blir den för intensiv eller pågår för länge kan vi bli det.
-
Fysisk aktivitet - medicin för kroppen
Bilar som körs från port till port, hissar och färdiglagad mikromat - exemplena är många på hur vi har lyckats minska vår dagliga fysiska aktivitet. Vår miljö har förändrats i snabb takt medan vår kropp, rent genetiskt, fortfarande är anpassad till stenåldern.
-
Hälsotips: Stress och utbrändhet
Fundera igenom hur du fördelar din tid. Se till att arbete och högt tempo balanseras av vila och återhämtning.