Upplevd hälsa vid typ 1-diabetes
– Vi såg att patienter med HbA1c över 70 mmol/mol mådde sämre både fysiskt och mentalt, jämfört med dem med bättre blodsockerkontroll. Störst var skillnaderna i dimensionerna generell hälsa och vitalitet, säger Katarina Eeg-Olofsson, diabetesläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset som presenterade studien.
Med 1 373 patienter med typ 1-diabetes i Nationella diabetesregistret, NDR, menar forskarna att studien hittills är den största i sitt slag. Formuläret som patienterna fick svara på mäter upplevd livskvalitet i åtta olika dimensioner. Katarina Eeg-Olofsson tror dock inte att enkäten räcker för att fånga varför någon med diabetes mår dåligt, utan att den snarare ger en första bild.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Ska förbättra vården av diabetiker
– Det kan nog vara ganska många olika saker som gör att vissa personer upplever en sämre hälsa. Det kan vara att man upplever att man inte har stöd, att man har andra sjukdomar eller komplikationer, eller att man är väldigt rädd för högt eller lågt blodsocker. För att bättre kunna hjälpa en patient med diabetes som inte mår bra så hade det varit bra med mer detaljinformation om vad som påverkar livskvaliteten, säger hon.
Tanken är att enkäten ska bidra i vårdmötet med en patient, så att vården lättare kan hjälpa en patient med diabetes som inte mår bra.
– På gruppnivå kommer det här också vara något som vi kan använda för att utvärdera kvaliteten och förbättra vården på olika enheter, säger Katarina Eeg-Olofsson.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu