Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Tuberkulosmedicin förbättrar effekten av terapi

Effekten av KBT-terapi, kognitiv beteendeterapi, blir bättre ifall patienterna samtidigt tar ett läkemedel som sedan länge används mot tuberkulos. Men effekten påverkas enbart positivt så länge patienterna inte äter antidepressiva.
Annons

Ett läkemedel mot tuberkulos, kallat d-cycloserin eller DCS, har i en ny studie från Karolinska institutet visat sig kunna förstärka effekten av KBT-terapi hos personer som lider av tvångssyndrom.

Annons
Annons

– Den här typen av läkemedel kallas ibland cognitive enchancers, kognitiva förstärkare, och påverkar specifika kognitiva processer i hjärnan som kan påskynda eller öka effekten av psykoterapi. Man skulle förenklat kunna säga att de fungerar som ett slags dunderhonung för KBT, säger Christian Rück, psykiater och en av de forskare som genomfört studien.

Effekten försvann med antidepressiva

KBT-terapi går ut på exponering eller avbetingning av rädsla, det vill säga att patienten utsätter sig för situationer som framkallar obehag och stannar kvar i obehaget tills det ebbat ut. I studien lät forskarna 128 personer med tvångssyndrom få antingen DCS, tuberkulosläkemedlet, eller placebo samtidigt som de gick i terapi. I ett första försök märktes ingen skillnad mellan de båda grupperna, men därefter tog man också med i beräkningen ifall försöksdeltagarna åt antidepressiva. Det visade sig då att de som inte tog antidepressiva läkemedel fick betydligt bättre effekt av tuberkulosläkemedlet.

Annons
Annons

– Detta talar för att mekanismen för DCS kan påverkas av antidepressiva och att DCS och liknande substanser i framtiden kan komma att användas för att öka effekten av KBT. Vår studie är den hittills största när det gäller DCS och tvångssyndrom, men det behövs mer forskning för att fastställa de här positiva effekterna och för att till fullo förstå och kunna utnyttja de biologiska mekanismerna bakom fungerande KBT-behandling, säger Christian Rück i ett uttalande på KI:s hemsida.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.