Trädgårdsterapi hjälper utbrända
Personer som lider av utmattningsdepression kan bli friska och återgå till arbete med hjälp av trädgårdsterapi. Det visar en studie som har utvärderat rehabiliteringen vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp utanför Malmö, där rehabilitering sker i form av trädgårdsterapi. Sedan 2002 har 120 personer med diagnos som utmattningsdepression och stressrelaterad depression arbetat i trädgårdarna. Och det som framkommer i studien är att tre av fyra deltagare inte längre är sjukskrivna, eller har minskat sin ersättning från försäkringskassan.
– Vi frågar alla vad de gör i dag, om de arbetar eller studerar. Vi har några kvar att följa upp, men det ser ut som om tre av fyra faktiskt är tillbaka i arbete eller studier, säger Patrik Grahn, som är professor i landskapsarkitektur och miljöpsykologi.
De som kommer till Alnarp är mellan 25 och 60 år. I genomsnitt har de varit sjukskrivna i fyra och ett halvt år. En del har dock varit borta från arbetet i tio år. Nu är tanken att fler patientgrupper ska få prova på terapin, till exempel personer som fått stroke, har autism eller posttraumatiskt stressyndrom. Under rehabiliteringskursen som pågår i tolv veckor träffar deltagarna psykolog och sjukgymnast på regelbunden basis och resten av tiden spenderar de ute i trädgården. Patrik Grahn menar att det finns tre förklaringar till den effekt som trädgårdsterapi har: För det första visar studier att nybildning av hjärnceller ökar i naturmiljöer, vilket kan bero på att alla sinnen stimuleras. Arbetet i naturen får oss dessutom att slappna av och känna oss trygga och då minskar stresshormonerna i kroppen.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu