Studie om psykisk ohälsa ifrågasätts
Enligt en stor europeisk studie lider 38 procent av Europas befolkning av någon form av mental ohälsa. 38 procent utgör 160 miljoner personer. Nu ifrågasätts studien – vad bör och vad kan kallas för mental ohälsa?
Nästan 4 av 10 européer lider av psykisk ohälsa och de flesta får ingen hjälp med sina problem. Vanligast bland dessa är ångest. Men i studien ingår även diagnoser som sömnsvårigheter och alkoholism.
Vetenskapsradion ifrågasätter studien och undrar om det verkligen är rimligt att säga att nästan fyrtio procent av Europas befolkning har någon form av psykisk eller mental diagnos? Christer Algullander, lektor i klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien menar att det är rimligt och särskilt med tanke på att många sjukdomar är inkluderade i studien.
Studien har samlat tidigare forskning och förekomsten av tjugosju olika diagnoser, från schizofreni och ätstörningar till demens och alkoholism, i Europa.
Men alla håller inte med Christer Algullander. Enligt Allan Horwitz, professor i sociologi vid Rutgers University i USA och specialist på psykisk ohälsa är siffrorna uppblåsta och tolkar normala perioder av till exempel sorg som psykisk ohälsa.
– Det här är nonsens. Bara för att folk är bedrövade eller olyckliga så behöver inte det innebära att det är något fel på dem. Hjärnan är konstruerad så att vi ska reagera om vi förlorar någon, säger sociologiprofessor Allan Horwitz.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu