Ny behandlingsmetod testas mot depression
– I de allra flesta fall sitter eller halvsitter den vakna patienten i en stol och får på huvudet antingen en åttaformad spole eller en hjälm där det sitter en spole, säger Mats Adler som är överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, till Sveriges Radios vetenskapsredaktion.
En vanlig metod vid depression är så kallad elbehandling, men då måste patienten sövas, något den inte behöver göras med magnetstimulering. Mats Adler beskriver metoden som mindre dramatisk och förklarar att den pågår under 15-40 minuter.
Metoden påverkar depressiva symtom
Själva metoden går ut på att magnetpulser skickas in mot nervceller i hjärnan. Sedan tidigare vet forskarna att cellernas aktivitet påverkas men om metoden verkligen har någon effekt på depression, det får framtida studier visa.
– Att de påverkas av magnetfältet är helt klart. Det som man nu tycker sig kunna se är att det påverkar stämningsläge och andra depressiva symptom, säger Mats Adler till radion.
Mats Adler menar att behandlingen kan bli ett framtida alternativ för personer som har långdragna depressioner och där antidepressiva läkemedel inte hjälper.
Vill du veta mer om depression? Besök vårt område depression där du hittar allt om sjukdomen, behandlingar, intressanta intervjuer och annat som har med depression att göra!
Besök vårt område depression här
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu