Mutation ger mindre sömnbehov
En del människor tycks ha en genvariant, en mutation, som gör att de inte behöver sova så mycket. Det visar en studie som publiceras i tidsskriften Science. Enligt Jan-Erik Broman, som är chef för sömnutredningsavdelningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, är detta den första studien som undersöker sömnbehovets genetiska styrmekanismer. I tidigare studier har forskare tittat på dygnsrytmerna där man numer vet att flera olika gener är inblandade, men inte när det gäller sömnbehovet.
Inför studien sökte forskare personer som har ett litet sömnbehov. Två personer, en mor och en dotter, uppgav att de var utvilade efter sex timmars sömn, och hos dessa fann forskarna en genmutation som tycks styra det här något lägre sömnbehovet.
Totalt undersöktes flera hundra personer men mutationen återfanns endast hos dessa två individer så förmodligen är den ovanlig. Möss och bananflugor utsattes för mutationen och de visade också ett lägre sömnbehov. Jan-Erik Boman anser att det är intressant kunskap som framkommer i och med denna studie, där forskare jobbar för att hjälpa människor med sömnproblem.
– Det finns ju en önskan hos många människor att vi ska sova mindre. Man talar om att vi sover bort tiden och så. Bland läkemedelsföretagen finns det nu en hel del forskningsprojekt som verkar för att ta fram sådana medel. Det viktiga här är ju inte bara att minska på sömnen, så att vi håller oss vakna, utan det viktiga är att minska på sömnbehovet, så att vi inte får de negativa konsekvenserna som annars uppstår, säger Broman.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu