Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Mobilen har förändrat synen på social kompetens

Är det okej att titta på mobilen under en fikastund med vännerna? De äldre generationerna skulle förmodligen säga nej, men dagens digitala kultur har ändrat synen på vad som är socialt accepterat. Det har forskning vid Göteborgs universitet visat.


Publicerad den: 2019-09-20

Mobilen har förändrat synen på social kompetens
Annons

Vad som är socialt accepterat idag var kanske inte socialt accepterat för flera år sedan och före mobiltelefonens tidsepok.

– Vi är socialt kompetenta om vi nätverkar, gillar och delar med våra mobiler. Men vad händer med stämningen och våra relationer när vi prioriterar att dokumentera och lägga ut i sociala medier, istället för att uppleva den med de som är där, säger Nanna Gillberg, forskare på Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande. 

Att ständigt hålla sig aktiv på nätet och uppdatera sina konton på sociala medier uppmuntras av samhället, menar hon. Det har gjort att vi börjat acceptera att människor beter sig annorlunda idag. Mobilen är högt prioriterad och är idag nästan alltid ursäktad.

Annons
Annons

– Få saker signalerar på ett lika tydligt sätt att du förlorat intresset för den du umgås med som att ta fram och börja titta på mobilen. Trots det har beteendet att i umgänge med andra, unna sig ideliga mobil-timeouter blivit något självklart, säger Nanna Gillberg. 

Läs även: Läkarens tips: Så minskar du stressen under ledigheten

“Mentalt är de någon annanstans” 

Att skriva sms, svara i telefon, eller fota sig själv under en social tillställning är idag inget konstigt. 

– Resultatet av att vår uppmärksamhet ständigt är delad mellan den fysiska och digitala världen är att massor av sammanhang kommer att befolkas av personer som bara är fysiskt närvarande. Mentalt är de någon annanstans, upptagna med att berätta för publiken på nätet hur fantastiskt de har det. Det påverkar stämningen och det sociala klimatet genom att nerv, närhet och ömsesidighet försvinner.

Annons
Annons

Forskare har slagit larm om att beroendet av mobiler liknar beroendet av droger. Beroendet menar Nanna Gillberg är sanktionerat, det vill säga godkänt, av samhället. 

– Att vi är beroende av mobilkonsumtionen förefaller ganska uppenbart när man studerar vår mobilanvändning och hur vi försakar mer och mer av det övriga livet för att få tillbringa ytterligare tid med skärmarna.

“Samhället och myndigheter är en del av problemet”

Digitala skärmar associeras med framtiden, effektivitet och produktivitet. När beroendet till mobilen diskuteras i medierna handlar det oftast om att ta en paus, inte att sluta sin användning och beroende helt.  
– Samhället och myndigheter uppmuntrar oss att fortsätta, inte att sluta, säger Nanna Gillberg.

    Källor

  • Göteborgs universitet - https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//mobilen-har-forandrat-hur-vi-ser-pa-social-kompetens-.cid1644540

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.