Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Många med fibromyalgi blir inte trodda

Idag den 12 maj är det internationella fibromyalgidagen och vi vill därför särskilt uppmärksamma den här svårdiagnostiserade sjukdomen som inte sällan innebär livslång värk i kroppen.

Lovisa
Publicerad den: 2017-05-12

Annons

Fibromyalgi betyder värk i muskler och bindväv. Det är en sjukdom som kännetecknas av att man blir väldigt känslig för smärta.

Fibromyalgipatienter har ofta ont i kroppen och upplever ömhet i rörelseorgan, dessutom är det inte ovanligt att dessa patienter är utmattade.

Läs också: Så vet du om du har fibromyalgi

Annons
Annons

"Den osynliga sjukdomen"

Det syns inte utanpå hur ont någon med fibromyalgi egentligen har och därför kallas den också ibland för ”den osynliga sjukdomen”.

Att smärtan inte syns gör att många drabbade inte blir trodda och symtomen avfärdas som inbillning. Men de dagar när det är som värst stannar fibromyalgidrabbade ofta hemma och omgivningen får därför kanske aldrig se hur svårt de kan ha det.Att inte bli trodd är det största problemet för många och leder inte sällan till psykisk ohälsa. 

Varför vissa personer utvecklar fibromyalgi är ännu oklart, men det finns ett antal olika faktorer som man tror kan bidra till att utlösa sjukdomen. Det handlar exempelvis om Infektioner, fysiska trauman som t.ex. operationer, olycksskador eller psykiska trauman som skilsmässa eller dödsfall. Långvarig stress och sömnsvårigheter är ytterligare faktorer som kan påverka. Dessutom har man funnit ärftlighet som en möjlig orsak.

Läs också: Lånvarig smärta påverkar livet

Annons
Annons
[ReadMoreLinkBoxSecond]

Diagnos kan betyda mycket 

Eftersom man ännu inte vet exakt vad det är som orsakar fibromyalgi så finns det heller inget botemedel. Det handlar i stället om att så gott man kan försöka lindra fibromyalgisymptomen, främst genom en kombination av läkemedel, fysisk träning samt livsstilsförändringar och olika avslappningstekniker. Viktigast av allt för att kunna utforma bästa möjliga behandling är just att få en diagnos.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.