Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Läkare kritisk till nya sjukregler

Annons

Bland de långtidssjuka dominerar psykisk ohälsa diagnoserna. Och nu befarar läkare att de nya sjukförsäkringsreglerna kommer att göra dem ännu sjukare.
– Människor som är sjuka av stress ska inte utsättas för ytterligare stress. Det gör inte att deras sjukdom avtar, snarare tvärtom, säger överläkare Kristina Glise, Institutet för stressmedicin i Göteborg.

Den generella bilden är att patienter med stressrelaterad utmattning, som gått i väggen, har ett längre sjukdomsförlopp än vad det nya sjukförsäkringssystemet tillåter. Och följden blir då att många mister sin ersättning trots att de fortfarande är sjuka.
– Ett läkarintyg tas emot väldigt varierande, beroende på försäkringskassans handläggare, och det spelar ingen roll vem som skrivit det. Här sitter vi som experter och intygar något och sedan sitter en som inte är expert och bestämmer att det spelar ingen roll vad vi säger. Det är helt otroligt, säger Kristina Glise, enhetschef på behandlingsavdelningen till Göteborgs-Posten.

Annons
Annons

Kristina Glise menar att ett stort problem för de drabbade är att deras sjukdom inte objektivt kan bevisas, som till exempel ett brutet ben. Hon är därför glad över att det nu har kommit flera forskarrapporter om hur neuropsykologiska tester kunnat visa förändringar i hjärnan vid stressrelaterade sjukdomar.
– Det är skönt att man äntligen objektivt kan påvisa att de här människorna är sjuka. Så småningom kan vi kanske förfina metoden ytterligare, så att man kan mäta det redan på vårdcentralen till och med.

Samtidigt påpekar hon att hon tycker det är bra att man försöker förhindra att stora grupper blir förtidspensionerade i onödan, men hon menar att man måste ta hänsyn till den stora grupp som har stressrelaterade sjukdomar.
– De här patienterna kan också bli friska, men det tar tid. Vi får inte skapa regelsystem som gör folk sjukare, säger Kristina Glise.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.